Obtine un voucher in valoare de 120 LEI in 3 pasi simpli:


Pasul 1: Da-ne like pe facebook:


Pasul 2: Trimite mesajul prietenilor tai pe facebook:

Click aici pentru a trimite prietenilor tai pe facebook

Pasul 3: Completeaza adresa de e-mail pentru a primi codul voucher-ului:Vreau Voucher

Ghiduri turistice din Ucraina

Besttourism.ro > ghiduri

Ghid turistic din:

Capitală - Kiev
Populaţie 2.700.000
Limbă oficială ucraineană
Sistem politic republică parlamentară
Preşedinte Viktor Iuşcenko
Prim Ministru Iulia Timoşenko
Suprafaţă 603.700 km²
Populaţie 46.481.000
Densitate 77 loc./km²
Monedă grivnă ucraineană (UAH)
Fus orar UTC +2/+3
Domeniu internet n/d
Prefix telefonic +380

Aşezare geografică
Ucraina este o ţară în Europa Orientală. Are frontieră cu Rusia în nord-est, Belarus în nord, Polonia, Slovacia şi Ungaria în vest, România şi Republica Moldova la sud-vest, Marea Neagră şi Marea Azov la sud. Capitala Ucrainei este oraşul Kiev.
Cu o suprafaţă de 603.700 km² şi cu o ieşire la mare în lungime de 2.782 km, Ucraina este a patruzeci şi patra ţară din lume ca suprafaţă. Este a doua ţară din Europa ca suprafaţă, după Rusia europeană.
Peisajul ucrainean este compus mai ales din câmpii fertile (sau stepe) şi platouri, traversate de râuri cum ar fi Niprul, Doneţul, Nistrul şi Bugul de Sud care curg spre sud, vărsându-se în Marea Neagră şi în Marea Azov. La sud-vest, Delta Dunării formează graniţa cu România. Singurii munţi din ţară sunt Munţii Carpaţi aflaţi în vest, cel mai înalt punct fiind vârful Hovârla la 2.061 m, şi Munţii Crimeei în peninsula Crimeea, în sudul extrem, de-a lungul coastei.

Climă
Ucraina are o climă temperat-continentală, cu influenţe mediteraneene pe coasta din sudul Crimeei. Precipitaţiile sunt distribuite disproporţionat, fiind mai abundente în vest şi nord şi mai sărace în est şi sud-est. Vestul Ucrainiei primeşte aproximativ 1.200 mm de precipitaţii anual, în timp ce Crimeea primeşte aproximativ 400 mm anual. Iernile sunt mai blânde la ţărmul Mării Negre dar mai reci în interiorul continentului. Temperaturile medii anuale sunt în intervalul 5,5–7 °C în nord, şi 11–13 °C în sud.

Demografie
Conform recensământului din 2001, ucrainenii compun 77,8% din populaţia ţării. Alte grupuri etnice semnificative sunt ruşii (17,3%), românii (0,8%), belaruşii (0,6%), tătarii crimeeni (0,5%), bulgarii (0,4%), maghiarii (0,3%), polonezii (0,3%), evreii (0,2%), armenii (0,2%), grecii (0,2%).

Ucraina se consideră a fi într-o criză demografică, datorită mortalităţii ridicate şi a natalităţii scăzute. Natalitatea în Ucraina este de 9,55 naşteri la mia de locuitori anual, iar mortalitatea este de 15,93 decese la mia de locuitori anual. Un factor care contribuie la mortalitatea ridicată sunt cauze ca fumatul şi intoxicaţia cu alcool în rândul populaţiei masculine la vârste anterioare pensionării. În 2007, populaţia ţării a scăzut cu o viteză care o plasează pe locul patru în lume.

Istorie
Cele mai vechi aşezări umane de pe teritoriul Ucrainei datează din preajma anului 4500 î.e.n., perioada de înflorire a culturii Cucuteni, din neolitic, într-o arie largă ce acoperă părţi din Ucraina de astăzi precum şi întreaga regiune Nipru-Nistru.
În secolul al IX-lea, mare parte din Ucraina de astăzi era populată de ruşi, care formaseră statul numit astăzi Rusia Kieveană. În secolele al X-lea şi al XI-lea, acest stat a devenit cel mai mare şi mai puternic din Europa. În secolele care au urmat, acesta a pus bazele identităţii naţionale a ucrainenilor, precum şi ale identităţilor altor popoare slave răsăritene. Kiev, capitala Ucrainei moderne, a devenit cel mai important oraş al Rusiei.
La jumătatea secolului al XIV-lea, Halici-Volînia a fost supusă regelui polon Casimir cel Mare, iar centrul fostei Rusii Kievene, inclusiv Kievul, a fost preluat de Marele Ducat al Lituaniei după Bătălia de pe Râul Irpen. În urma Uniunii de la Krevo din 1386, o uniune dinastică între Polonia şi Lituania, mare parte din teritoriul Ucrainei a fost controlat de nobilii lituanieni rutenizaţi în contextul apartenenţei de Marele Ducat al Lituaniei. În acest moment, termenii de Rutenia şi ruteni au devenit folosiţi pe scară mai largă pentru a denumi regiunile Ucrainei şi oamenii ce le locuiau, ca versiuni latinizate ale cuvântului "rus'".
Ucrainienii au intrat în Primul Război Mondial atât de partea Puterilor Centrale, sub Austria, cât şi de parta Antantei, sub Rusia. În timpul războiului, autorităţile austro-ungare au format Legiunea Ucraineană, alături de Legiunea Polonă, pentru a lupta împotriva Imperiului Rus. Aceste legiuni au stat la baza armatei polone interbelice şi a armatei galiţiene ucrainene ce a luptat împotriva bolşevicilor şi a polonilor în perioada imediat următoare Primului Război Mondial (1919–23).
În urma înfrângerii Ucrainei de Vest în Războiul Polono-Ucrainean urmat de eşecul invaziei polone respinsă de forţele ruse şi ucrainene pro-sovietice, Ucraina şi-a pierdut independenţa. În urma Păcii de la Riga, tratat semnat de Rusia Sovietică, Ucraina Sovietică şi Polonia, vestul Ucrainei a fost împărţit şi incorporat în Polonia, iar părţile centrale şi vestice au format RSS Ucraineană în martie 1919, care a devenit ulterior republică fondatoare a URSS în decembrie 1922.
În urma Invadării Poloniei în septembrie 1939, trupele germane şi sovietice şi-au împărţit teritoriul Poloniei. Astfel, Galiţia şi Volînia cu populaţia lor majoritar ucraineană au fost unite cu restul Ucrainei. Unificarea reuşită de Ucraina pentru prima oară în istoria sa a fost un eveniment decisiv în istoria acestei ţări.
Republica a fost grav afectată de război, şi a fost nevoie de eforturi semnificative pentru a-şi reveni. Peste 700 de oraşe şi 28.000 de sate au fost distruse. Situaţia a fost înrăutăţită de o foamete în 1946–47 cauzată de secetă.
La 16 iulie 1990, noul parlament a adoptat Declaraţia Suveranităţii de Stat a Ucrainei. Declaraţia stabilea principiile de autodeterminare a naţiunii ucrainene, democraţie, independenţă politică şi economică, şi prioritatea legii ucrainene pe teritoriul ucrainean în faţa legii sovietice.

Cultură
Obiceiurile ucrainene sunt puternic influenţate de creştinism, religia cu cei mai mulţi practicanţi în ţară. Rolurile sexelor tind să fie şi ele repartizate în manieră tradiţională, bunicii jucând un rol mai mare în educaţia copiilor decât în ţările occidentale. Cultura ucraineană a fost influenţată şi de vecinii de la vest şi de la est ai ţării, fapt ce se reflectă în artele plastice, arhitectură şi muzică.
Tradiţia vopsirii ouălor de Paşti, cunoscute sub numele de pîsankî, datează de multă vreme în Ucraina. Bucătăria tradiţională ucraineană se bazează pe carne de pui, porc, vită, peşte şi ciuperci. De asemenea, ucrainenii mănâncă mulţi cartofi, cereale şi legume proaspete şi murate. Printre mâncărurile tradiţionale ucrainene se numără varenîkî (găluşte fierte cu ciuperci, cartofi, varză, brânză sau cireşe), borş şi holubţî (un fel de sarmale umplute cu orez, morcovi şi carne). Printre specialităţile ucrainene se numără şi puiul Kiev şi prăjitura Kiev.

Atracţii turistice
Oraşul Vechi din Kiev este plin de clădiri istorice, cea mai apreciată fiind Catedrala Sf. Sofia, cu mozaicurile şi frescele sale superbe. Catedrala are 13 domuri aurite şi a fost construită în secolul al XI-lea.

Pecherska Lavra este un complex de biserici construit acum aproape nouă secole, este uneori numit Mănăstirea Peşterilor, aceasta având catacombe unde sunt adăpostite relicve ale unor sfinţi.

Poarta aurită este o fortificaţie ce împrejmuia oraşul, aceasta fiind construită în 1037 de către Prinţul Yaroslav cel Înţelept. În prezent, aici se află Muzeul Porţii de Aur.

Andriyivsky Uzviz este cea mai veche stradă din Ucraina, aici având loc o mulţime de târguri, concerte şi festivaluri. Pe această stradă se află, de asemenea, şi o mulţime de magazine, galerii de artă şi ateliere.

Lvov este un alt oraş important din Ucraina. Acesta a fost înfiinţat în 1256 şi a fost o lungă perioadă un centru comercial important din aceasta ţară. Oraşul este, de asemenea, şi un centru cultural important. Primul liceu de aici a fost înfiinţat în 1661, iar astăzi oraşul are şi o universitate de stat.

Centrul istoric al oraşului este declarat Obiectiv UNESCO şi este cu adevărat fascinant, acesta având arhitectura barocă şi renascentistă. Cele mai interesante obiective turistice de aici sunt Piaţa Ploscha Rynok cu Casa Neagră, Catedrala Armeană şi Catedrala Greacă, precum şi Catedrala Latină. Alte atracţii din acest oraş sunt Muzeul Naţional, Muzeul Istoriei, precum şi diverse galerii de artă.

Pentru iubitorii sporturilor de iarnă este recomandată staţiunea Bukovel, aceasta fiind la cele mai înalte standarde din Ucraina. Staţiunea este situată în vestul ţării, în Muntii Carpaţi.

Aeroport
Aeroportul Kiev Boryspil este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Ucraina. Aeroportul este situat la 29 km de Kiev. Călătorii folosesc adesea aeroportul Kiev Boryspil pentru ieşiri în weekend. Puteţi găsi aeroportul Kiev Boryspil desemnat şi prin codul KBP. Aeroportul are trei terminale, nu uitaţi să verificaţi din timp de la care din ele zboară avionul dvs.
Aeroportul Kiev Boryspil este utilizat de companiile aeriene low cost pentru zboruri interne, internaţionale şi transcontinentale. Cea mai importantă companie aeriană low cost este Wizz Air, care are un hub pe acest aeroport. Alte companii aeriene care zboară către KBP sunt Air Arabia, Brussels Airlines şi GermanWings.
Aeroportul Simferopol este un aeroport de dimensiuni moderate din Ucraina. Aeroportul este situat în apropiere de Simferopol. Simferopol este o destinaţie excelentă pentru vizitarea obiectivelor turistice. Pentru abrevierea denumirii aeroportului se utilizează codul SIP. Aeroportul are 4 terminale, rezervaţi-vă timp pentru orientare.
Companiile aeriene low cost operează, în principal, zboruri internaţionale de pe acest aeroport. Numai Wizz Air oferă zboruri low cost către acest aeroport.

Ambasade
Ambasada României în Ucraina
Detalii: Posolstvo Rumunii Kiev
Email: romania@adamant.net;
Web: kiev.mae.ro;
Puncte de lucru / Filiale: • Ul. Mihaila Kotziubinskogo nr. 8, Kiev 01030 , Tel. 00380-44-2345261; Fax 0038-044-235.20.25 , romania@adamant.net
• Secţia consulară: Str. Belinski nr. 5A, Kiev , Tel. 021.238.22.03; 021.238.23.05; Fax 021.238.22.05 , konsulamb.kiev.ro@adamant.net
• Secţia economică, Tel. 0038-044-234.43.16
• Atasat militar, Tel. 0038-044-234.72.53

Ambasada Ucrainei în România
Detalii: Secţie consulară, misiune economico-comercială, birou ataşat militar; eliberări vize pentru cetăţenii străini stabiliţi legal în România care călătoresc în Ucraina
Adresa: Bd. Aviatorilor nr. 24, sector 1, ,
Telefon: 021.230.36.60; 021.230.36.68; Fax 021.230.36.61
Email: emb_ro@mfa.gov.ua; emb_ukr@itcnet.ro;
Web: www.ucraina.ro;
Orar: L-V: 8,30-13; 14,30-17,45
Puncte de lucru / Filiale: • Secţie consulară, Tel/Fax 021.230.36.69 , Orar: L-V: 9-12

Alte informatii din UcrainaGhiduri turistice ale destinatiilor din Ucraina

Lvov
Odessa

Ghiduri turistice din Europa


Ghiduri turistice pe continente

Africa
America Centrala
America de Nord
America de Sud
Asia
Australia&Oceania
Europa
Orientul Mijlociu 
 
 
 
 
 
 
 

Linkuri rapide

CallCenter
0735.314.742
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata