Obtine un voucher in valoare de 120 LEI in 3 pasi simpli:


Pasul 1: Da-ne like pe facebook:


Pasul 2: Trimite mesajul prietenilor tai pe facebook:

Click aici pentru a trimite prietenilor tai pe facebook

Pasul 3: Completeaza adresa de e-mail pentru a primi codul voucher-ului:Vreau Voucher

Ghiduri turistice din Turcia

Besttourism.ro > ghiduri

Ghid turistic din:

Republica Turcia
Forma de guvernământ: republică
Suprafaţa: 780 580 km²
Populaţia: 69,660,559 locuitori
Limba oficială: turca
Religie: Islamism 99%, crestinism, iudaism.
Capitala: Ankara
Moneda: lira turcească
Ziua independenţei: 29 octombrie 1923
Fus orar: GMT +2
Domeniu Internet: .tr
Prefix telefonic: 00 90

Turcia de astazi a fost creata in 1923 de catre Mustafa Kemal Atatürk, ca urmare a desfiintarii sultanatului si a dezmembrării Imperiului Otoman. Turcia adopta o serie de reforme vizand modernizarea vietii economice, sociale si politice (separarea statului de religie, introducerea sistemului juridic vest-european, adoptarea alfabetului latin, egalitatea in drepturi a femeii, crearea unei industrii nationale) si promoveaza o politica de neutralitate si buna vecinatate. In 1945 Turcia devine membru al ONU, iar in 1952, membru Nato. In 1974, Turcia a intervenit militar in Cipru, in apararea cipriotilor turci, ceea ce va duce la divizarea insulei si la deteriorarea relatiilor cu Grecia, care, desi in continuare incordate, au inceput sa se imbunatateasca in ultimii ani. Turcia se confrunta cu activitatile de tip terorist ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care incearca sa obtina independenta Kurdistanului.

Aşezare geografică
În Sud-estul Europei si sud-vestul Asiei. Este o ţară întinsă pe două continente, aflată aproape în totalitate în peninsula Anatolia, cu 3% din teritoriul său aflat în regiunea Munţilor Balcani din Europa de sud-est. Strâmtoare Bosfor care separă Asia de sud-vest de Europa de sud-est se află în Turcia. Anatolia e situată între Marea Neagră la nord şi Marea Mediterană la sud, cu Marea Egee şi Marea Marmara la vest. Unii geografi consideră Turcia ca o parte a Europei datorită anumitor caracteristici culturale, politice şi istorice. Datorită poziţiei sale geografice între Europa şi Asia şi între trei mări, Turcia a fost o răscruce istorică, patria şi câmpul de luptă a mai multor mari civilizaţii şi un centru de comerţ.

Vecini
Turcia are graniţe cu opt ţări. La N-V cu Bulgaria si Grecia ,la nord cu Marea Neagra, la N-E cu Georgia si Armenia ,in E cu Iranul, in S Iraq, Siria, Marea Mediterană, iar in V cu Marea Ege .

Relief
Partea centrală a ţării este ocupată de Podişul Anatoliei, cu altitudini variind între 800 şi 1500 m, încadrat de lanţuri muntoase arcuite: Munţii Pontici în nord şi Munţii Taurus şi Antitaurus în sud. Spre vest Podişul se prelungeşte cu culmi muntoase paralele (care ating 2500 m altitudine), iar în este se uneşte cu Podişul Armeniei, înalt, cu aspect muntos, fragmentat de depresiuni (câmpia Araratului, depresiunea în care s-a format lacul Van ş.a.), deasupra cărora se ridică conurile unor vulcani stinşi (Ararat, 5156 m). Îngustele câmpii litorale comunică cu interiorul podişului prin văile adânci sculptate în Munţii Pontici şi Taurus. În partea europeană se întinde podişul vălurit al Traciei orientale.
Turcia este afectată de cutremure foarte puternice, in special in nord.

Climă
Subtropicală, cu vară secetoasă; în podiş, clima are un caracter continental pronunţat; mediteraneana in regiunile litorale.

Turism
Turcia este împărţită în 81 de provincii (iller în limba turcă; singular il). Fiecare provincie este împărţită în subprovincii (ilçeler; singular ilçe). Provincia poartă de obicei acelaşi nume cu capitala acesteia, considerată subprovincia centrală; excepţiile sunt Hatay (capitală: Antakya), Kocaeli (capitală: Izmit) şi Sakarya (capitală: Adapayari). Cele mai mari provincii sunt: Istanbul 11 milioane de locuitori, Ankara 4 milioane, Izmir 3,5 milioane, Bursa 2,1 milioane, Provincia Konya 2,2 milioane, Provincia Adana 1,8 milioane.
Capitala Turciei este oraşul Ankara, dar capitala istorică Istanbul rămâne centrul financiar, economic şi cultural al ţării.

Istanbul
Istanbul (fost Constantinopol, fost Bizanţ) este cel mai mare oraş al Turciei. Singurul oraş din lume ce se desfăşoară pe malurile a două continente, Europa şi Asia, Istanbulul are o populaţie de aproximativ 14 milioane de locuitori. Oraşul a fost întemeiat de împăratul roman Constantin cel Mare, pe locul fostei colonii greceşti Bizanţ. Sub numele de Constantinopol, oraşul a servit drept capitală a Imperiului Bizantin pentru mai bine de un mileniu. În 1453, a fost cucerit de turci, iar ulterior, a devenit capitală a Imperiului Otoman. Abia la 28 martie 1930, numele oficial al oraşului a devenit Istanbul.
Oraşul vechi se află pe malul strâmtorii Bosfor, care separă Europa de Asia şi Marea Neagră - de Marea Marmara. În ziua de azi, oraşul este mult mai mare şi acoperă atât partea europeană, cât şi cea asiatică. Deşi nu mai este capitala Turciei, Istanbulul are o poziţie majoră în economia şi cultura ţării, fiind cel mai important centru de comerţ internaţional al Turciei.
Denumirea populară veche a Istanbulului este Ţarigrad

Obiective turistice
Moscheia Albastra, construită între anii 1609-1616 pentru sultanul Ahmet I de către Mehmet Aga, unul din fii lui Sinan. In interior moscheea este decorată cu motive arăbeşti iar pereţii sunt acoperiţi de motive florale.

Sfânta Sofia, lăcaş de cult bizantin terminat in 537 e.n. A fost catedrala vechiului oraş bizantin si transformată in moscheie dupa 1453, anul in care Constantinopolul este cucerit de otomani . Clădirea iniţiala a fost distrusa in 532 intr-un incendiu. Împăratul Iustinian I a ordonat reconstrucţia catedralei care s-a terminat în 537, cu toate că finisajele au continuat până în 563. Astfel Sfânta Sofia a devenit un loc de pelerinaj, şi a fost decorată cu aur, mozaicuri, candelabre de crisal şi picturi religioase faimoase pentru fineţea cu care au fost lucrate. Ea a fost transformată în catedrală catolică de către primii cruciaţi din 1204, a devenit apoi ortodoxă în 1261. În 1453, Sfânta Sofia a fost transformată în moschee, i s-au adăugat minarete, aurul a fost furat, mozaicurile au fost acoperite cu ciment. A funcţionat ca moschee până în 1930, iar în 1935 a devenit muzeu.

Palatul Topkapi a fost reşedinţa sultanilor din anii 1465-1853. Complexul de clădiri care alcătuieşte Palatul Topkapi îşi ia numele de la “Poarta tunului”, care se găseste pe malul Bosforului, poarta pe care sultanul ieşea din gradina palatului si se putea plimba pe Bosfor. Construcţia a început în 1459 din ordinul sultanului Mehmet II, cuceritorul Constantinopolului. In 1853, curtea regala a fost mutata la Palatul Dolmabahçe. Dupa ce a servit ca harem pâna in 1909, palatul a fost declarat muzeu in 1924. Topkapi a fost reşedinţa sultanului, a guvernului si trupelor de elită ale imperiului. Clădirile Palatului includ Şcoala Otomană, Divanul, Haremul. Printre exponate se gasesc armuri, arme, bijuterii, haine scumpe, cel mai mare diamant din lume, trăsuri, tacâmuri, mobilă scumpă.

Palatul Dolmabahçe a fost reşedinţa sultanilor dupa 1853. Printre exponate se numară unul dintre cele mai mai candelabre din lume (de 4 tone), mobilă încrustată cu fildeş, picturi foarte valoroase, covoare persane, colecţii de arme si armuri, bijuterii.

Podul Galata peste Bosfor - face legatura intre Asia si Europa .
Cea mai veche institutie de invatamant superior din Istanbul este Universitatea (1453).

Ankara (cunoscută sub numele de Angora până în 1930, şi în perioada clasică Ancyra), este capitala Turciei şi al doilea cel mai mare oraş al ţării după Istanbul. Are o populaţie de 3.482.000 locuitori (2003). În acelaşi timp este capitala provinciei provinciei cu acelaşi nume.
Ankara este un important centru comercial şi industrial. De asemenea este centru de comerţ pentru zona agricolă care o înconjoară. Înainte să devină capitala ţării, Ankara era faimoasă pentru lâna caprelor sale (lână de Angora).
Situată în centrul Anatoliei, este un important nod atât la figurat, pentru comerţ, cât şi la propriu, fiind centrul drumurilor şi căilor ferate turceşti. Dispune de câteva universităţi, Biblioteca Naţională, Muzeul Arheologic, Muzeul Etnografic şi Muzeul Civilizaţiilor Anatoliene. Mausoleu Mustafa Kemal Atatürk, personalitea cea mai importantă a Turciei secolului XX, este de asemenea amplasat în Ankara.

Izmir
Modernul oras Izmir (inainte Smyrna) este oraş şi port in vestul Turciei, capitala provinciei Izmir, aşezat in golful cu acelaşi nume. Izmir este unul dintre cele mai mari porturi din Turcia . Este unul din cele mai mari centre industriale, aici se produc haine, săpunuri, alimente etc. Fondat in sec 11 I.Hr. de catre Aeolieni , un trib grecesc, orasul a fost cucerit de catre Ionieni aprox. 688 I.Hr.. Mai tarziu, in sec 7 I.Hr. orasul a fost devastat de catre Lydienii din Asia Mica .Antigonus I, regele Macedoniei a restaurat orasul in sec 4 I.Hr. Orasul a fost fortificat si imbunatatit de catre Lisimachos, unul din generalii regelui Alexandru cel Mare. Orasul a fost cucerit si de catre romani si a devenit unul din primele centre ale crestinatatii. In timpul celui de-al 4-lea secol e.n. orasul a facut parte din Imperiul Bizantin, si din sec 15 e.n. a fost condus de catre turci. In 1402 Izmirul a fost devastat de către mongoli sub Tamerlan si dupa 1424 a revenit turcilor. Dupa Primul Razboi Mondial, grecii au luat Izmirul. In anul 1922 turcii l-au recucerit, dupa tratatul de la Lausanne, oraşul a revenit Turciei .

Oraşe vechi ale Turciei
Troia, oras al Greciei antice, situat la sud de Istambul, după Strâmtoarea Canakkale A fost fondat in Era Bronzului, aprox.3000 I.Hr..Orasul Troiei a fost obiectul Razboiului Troian, descris in poeziile lui Homer. Oraşul a fost crezut o legendă până în anul 1870, an în care arheologul Heinrich Schliemann a început săpăturile sub pereţii actuali din piatră a vechiului oraş.

Pergamonul, cunoscut si ca Pergamos, oras antic situat la aprox.t 20 km de coasta de v a Asiei Mici, capitala regatului antic Pergamum ( 241-133 I.Hr.). Orasul s-a dezvoltat cand generalul Lysimachos a hotarat ca orasul sa fie locul de depozitare a comorii lui. Sub un alt conducator Attalus Pergamonul a devenit centrul artistic si de invatamant al Asiei Mici .Fiul lui, Eumenes II a reusit sa cucereasca o mare parte a Asiei Mici. Tot el a dat ordin sa se construiasca Altarul lui Zeus, a construit o librarie care rivaliza cu Libraria din Alexandria. Cucerit de romani, Pergamonul a ramas unul din cele mai mari si frumoase orase a Lumii Antice, si a ramas capitala provinciei romane din Asia Mica .Pe locul vechiului oras, acum se afla orasul Bergama, care, chiar in centru adaposteste unele din cele mai impresionante relicve romane: un teatru, un anfiteatru, un hipodrom roman

Efes
La o distanta neglijabila fata de marea metropola se afla un alt oras antic, Efesul, unul din cele 12 orase ale Ioniei din Grecia antica langa orasul Izmir .A fost un mare port la gura raului Küçük Menderes si a servit ca punct de plecare al caravanelor ce faceau comert cu restul Asiei Mici .Este faimos inca din antichitate pentru Templul dedicat Zeitei Artemisa, una din cele sapte minuni ale lumii antice .Orasul a fost unul dintre primele centre ale crestinatatii, dovada fiind bis. Sf. Ion Evanghelistul din sec 4 e.n. biserica reconstruita de Imparatul Bizantinristian Iustinian I in sec 6 e.n.
Probabil fondat de ionieni in sec. 11 I.Hr, Efesul a fost cucerit de mai multe ori de catre lidieni si persani. Chiar daca facea parte din Iperiul Atenian, s-a aliat cu spartanii impotriva atenienilor in Razboiul Peloponez(431-404 I.Hr.). Orasul a fost cucerit de romani in 189 I.hr. dar a ramas un important centru comercial. Sfantul Paul a infiintat aici o importanta congregatie crestina in sec 1 e.n. Orasul a fost cuerit de goti in 262 ,dar desi a fost reconstruit ,orasul nu si-a mai recapatat splendoarea de odinioara .In 431, la Efes s-a tinut al treilea Sinod Ecumenic .In sec.7 e.n. orasul a avut de suferit pentru ca a fost atacat de catre persani si de catre arabi ,dar a avut de a face si cu un cutremur de proportii care l-a distrus partial .Efesul a inflorit in sec 10;11 e.n. dar ,in sec14 e.n. portul a inceput sa nu se mai foloseasca de catre comercianti ,fapt care a dus la declinul orasului si la parasirea lu de catre locuitori. Sapaturile au inceput in anul 1863 şi au dat la iveala o mare parte a orasului incluzand temple,cladiri publice, magazine, case, strazi, un teatru magnific si biserici. Lucrarile sculptorilor greci Fidias si Polyclitus au fost descoperite si restuarate.

Milet
În vecinatatea Efesului este Miletul, oras al vechii Grecii pe coasta de vest a Asiei Mici, cel mai prosper dintre cele 12 orase ioniene .Miletul era situat la gura uniu rau ce se varsa in Marea Marmara, astfel s-a dezvoltat comertul pe apa, orasul avand mult de castigat din acest lucru. Orasul era renumit pentru hainele de lana fabricate aici ,haine de o calitate deosebita. Locuitorii Miletului au stabilit cateva colonii in nord: Propontis, Euxine care au ajutat la dezvoltarea economica a orasului.
Miletul a fost atacat de mai multe ori de lydieni dar a reusit sa respinga atacurile, pana a fost cucerit de catre regele Croesus in sec.6 I.Hr..Dupa aceea Miletul a cazut prada persanilor. Dupa incercari nereusite de a scapa de persani, Miletul a fost scapat de sub stapanirea persana si reconstruit in timpul romanilor .Declinul sau a iceput cand tot portul orasului a fost scufundat intr-un val urias .Milet este oraşul de origine ale unor personalităţi din Grecia Antică: Thales, Anaximandru, Anaximenes .

Orase-statiuni ale litoralului turcesc
Cele mai frumoase sunt Marmaris si Kemer-orase de pe malul Marii Mediterane, care de primavara pana toamna sunt pline de turisti atrasi de abundenta hotelurilor si de frumusetea Marii Mediterane. Situate aproape de orasele Izmir si respectiv Antalya, turistii pot veni la Kemer sau Marmaris cu avionul. Din aeroport sunt curse speciale care ii duc direct la hoteluri. Magazine, restaurante, toate pline de o luminozitate aparte infrumuseteaza peisajul noptii de pe malul Marii Mediterane. In fiecare zi, de pe mal pleaca sute de vaporase care fac excursii pe mare, iar altele merg pana in Insula Rodos. Plajele sunt intotdeauna pline, aceste localitati aducand venituri importante Turciei .

La nord de Muntii Taurus, la 14 km de orasul Denizli se intinde satul Pamukkale, o minune a naturii unica in lume. Apele calcaroase se ridica la suprafata la o temp. de 35 de grade celsius formaind stalactite de culoare alb-galbuie de aceea locul se mai numeste si Castelul de Bumbac. Pamukkale se gaseste la 19 km de orasul Denizli, in vestul Turciei. O alta atractie a Pamukkale-ului o constituie si hotelul construit chiar langa izvoarele de apa termala care formeaza adevarate piscine naturale.Pe langa relieful carstic,alta atractie a satului sunt ruinele Hierapolisului, oras antic construit in 190 I.Hr. de catre regele Eumenus al doilea, rege al Pergamonului. Printre ruine turistul va putea observa Mormantul Sf. Filip, un teatru, Templul lui Apollo. La 5 km de Pamukkale se afla un centru termal care se numeste Karahaylt unde apa atinge foarte mari concentratii de fier.

Ambasade
Ambasada României în Turcia
Adresa: SOK 4 - Cankaya Ankara
Telefon: 427 12 41; 427 12 43;
Fax: 427 15 30;
Site: http://www.roembtr.org/
Email: romania@attglobal.net

Ambasada Turciei în România
Adresa: Bucuresti, Calea Dorobantilor 72
Telefon: 021/210.02.79

Informatii culese si prelucrate din urmatoarele surse:
http://www.travelworld.ro/tari/turcia.php
http://www.paginialbastre.ro/ambasade.php
http://ro.wikipedia.org/wiki/Turcia
http://www.referat.ro/

Alte informatii din TurciaGhiduri turistice ale destinatiilor din Turcia

Akcay
Alanya
Ankara
Antalya
Ayvalik Oren
Belek
Bodrum
Canakkale
Cesme
Dikili
Fethiye
Istanbul
Kemer
Konyaalti
Kusadasi
Lara Kundu
Marmaris
Pamukkale
Side

Ghiduri turistice din Europa


Ghiduri turistice pe continente

Africa
America Centrala
America de Nord
America de Sud
Asia
Australia&Oceania
Europa
Orientul Mijlociu 
 
 
 
 
 
 
 

Linkuri rapide

CallCenter
0735.314.742
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata