Obtine un voucher in valoare de 120 LEI in 3 pasi simpli:


Pasul 1: Da-ne like pe facebook:


Pasul 2: Trimite mesajul prietenilor tai pe facebook:

Click aici pentru a trimite prietenilor tai pe facebook

Pasul 3: Completeaza adresa de e-mail pentru a primi codul voucher-ului:Vreau Voucher

Ghiduri turistice din Slovenia

Besttourism.ro > ghiduri

Ghid turistic din:

Republica Slovenia
Imn naţional: Zdravljica
Capitală Ljubljana
Limba oficială Slovena
Preşedinte Danilo Türk
Prim-ministru Borut Pahor
Suprafaţă 20.273 km²
Apa 0,6%
Populaţie 2.011.473 loc. (Locul 145)
Densitate 99,22/km² loc./km²
Monedă Euro
Fus orar UTC+1/+2
Domeniu Internet .si, .eu2
Prefix telefonic +386

Aşezare geografică
Slovenia este o ţară în Europa Centrală, cuprinsă între Alpii Estici şi nord-estul Mării Adriatice. Este înconjurată de Austria la Nord, Italia la Nord-Vest, Ungaria la Nord-Est şi Croaţia la Sud. Chiar dacă este o ţară mică, Slovenia are o varietate de forme de relief, de la plajele mediteraneene şi până la vârfurile Alpilor.

Clima
Clima Sloveniei, care variază de la sub-mediteraneană la alpină, este determinată de aşezarea sa în Europa la care contribuie decisiv cele patru zone geografice europene care se întâlnesc pe teritoriul său, Alpii, Alpii Dinarici, Câmpia Panoniei şi Marea Mediterană. Cel mai înalt vârf al Sloveniei este Triglav, cu 2.864 m; înălţimea medie a ţării este de 557 de metri deasupra nivelului mării. Aproximativ jumătate din suprafaţa ţării (11.691 km²) este acoperită de păduri, făcând ca Slovenia să fie a treia cea mai împădurită ţară europeană, după Finlanda şi Suedia.
Temperaturile medii anuale pentru întreaga ţară sunt –2°C în ianuarie şi 21°C în iulie. Media precipitaţiilor variază, de la 1.000 mm pe coastă, până la 3.500 mm în munţii Alpi, 800 milimetri în sud-est şi 1,400 mm în Slovenia centrală şi vestică.

Istorie
Se crede că triburile slave, strămoşii slovenilor de astăzi, s-au aşezat în zonă în secolul al VI-lea. Ducatul slav al Carantaniei, primul stat proto-sloven şi primul stat slav stabil, s-a format în secolul al VII-lea. În 745, Carantania şi-a pierdut independenţa în faţa Imperiului franc. Numeroşi slavi s-au convertit la creştinism.
Manuscrisele Freising, cele mai vechi documente scrise într-un dialect sloven şi primele documente slave în alfabetul latin datează din jurul anului 1000. În timpul secolului al 14-lea, cele mai multe dintre regiunile Sloveniei au fost ocupate de Habsburgi, devenind, apoi, o parte a Imperiului austro-ungar.
În 1848 a apărut un puternic program pentru o Slovenie unită, o dată cu mişcarea "Primăvara popoarelor" în Austria.
După prăbuşirea Austro-Ungariei în 1918, slovenii au format Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor, denumit ulterior (în 1929) “Regatul Iugoslavia”. După refacerea Iugoslaviei la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, Slovenia a devenit o parte a Republicii Socialiste Federale Iugoslavia, declarată oficial pe 29 noiembrie 1945. Slovenia modernă s-a format la 25 iunie 1991 după obţinerea independenţei faţă de Iugoslavia. Slovenia s-a alăturat NATO pe 29 martie 2004 şi Uniunii europene pe 1 mai 2004.

Atracţii turistice

Ptuj, cetatea medievala
Ptuj este o combinaţie de Sighişoara şi Sibiu, cetatea se află pe malul Dravei. În zonă se află şi alte atracţii turistice: o altă cetate veche şi o peşteră. În miez de iarnă e o sărbătoare a costumelor la care participă copiii din toata Slovenia şi delegaţii internaţionale.

Postojna, peştera cu "metrou"
În peştera de la Postojna, una dintre cele mai mari din Balcani şi "adevărata" peşteră care l-a inspirat pe Dante când a descris infernul în opera sa celebră, prima parte din drum se parcurge obligatoriu cu trenuleţul, numit şi singurul metrou din Slovenia. Plimbarea cu trenuleţul, prin galerii întortochiate, durează circa 20 de minute, iar gara terminus este într-o sală uriaşă de unde începe traseul la picior.

În peştera de la Postojna trăieşte un animal rar, Proteus, un soi de şopârlă care s-a adaptat la întuneric şi umezeală, pe care vizitatorii o pot vedea la lumină doar câteva zeci de secunde într-un acvariu. Peştera a fost creată de un râu puternic care şi-a croit drum prin munte şi care poate fi admirat de la înalţime... chiar din interiorul peşterii.

Bled Jezero sau Lacul Roşu, în varianta slovenă
Lacul Bled se află într-o regiune muntoasă a Sloveniei. Crestele munţilor se reflectă în apa cristalină, iar în mijlocul lacului se află singura insulă a ţării (deşi are ieşire la Adriatica, Slovenia nu deţine nicio insulă în mare). Bled poate fi vizitat în orice sezon, aici veţi găsi cazare atât în hotelurile din jurul lacului, cât şi la particulari. Anunţul "Soba" pus pe case înseamnă că acolo sunt "camere" de închiriat. Pe lângă plimbările cu barca ori turul lacului pe jos, mai puteţi vizita un castel renovat, aflat pe unul din versanţii munţilor de lângă lac.

Piran si Portoroj, felia de litoral a Sloveniei
Este greu să inviţi pe cineva să meargă pe litoralul sloven când alături se află coasta dalmată cu atâtea atracţii turistice. Totuşi, daca vă aflaţi la Trieste ori la Pola, în Croaţia, daţi o fugă în Slovenia pentru că Piranul şi Portorojul merită vazute. Piran este un oraş vechi cu case care datează de la 1500, unele poate şi mai vechi, înghesuit pe un deal care cade în mare.

Aeroport
Ljubljana este cel mai important aeroport internaţional din Slovenia şi centrul liniei aeriene Adria Airways, care zboară în majoritatea oraşelor importante din Europa, dar şi în unele ţări baltice. Cel mai ieftin mod de a intra în oraş este însă prin EasyJet's (companie aeriană britanică), cu zboruri zilnice din Londra.
Însă mai sunt câteva opţiuni demne de explorat. Ryanair are trei zboruri pe săptămână din Londra spre Maribor, cât şi de la Dublin la Pula din Croaţia. O altă linie aeriană convenabilă, în special pentru partea vestică a Sloveniei, este aeroportul italian Trieste, care se află la numai o oră de condus de la Ljubljana pe autostradă. Klagenfurt, în Austria, este de asemenea o opţiune.

Ambasade
Ambasada Sloveniei în România
Detalii: Cancelarie; nu sunt necesare vizele
Adresa: Str. Puskin Alexandru nr. 10, sector 1, ,
Telefon: 021.300.27.80; Fax 021.315.09.27
Email: vbk@gov.si;
Web: www.bukaresta.veleposlanistvo.si;

Ambasada României în Slovenia
Detalii: Veleposlanistvo Romunije
Adresa: Smrekarjeva 33a, 1107, Ljubliana,
Telefon: Tel. 00386-1-5058294; 00386-1-5057335; Fax 00386-1-5055432
Email: embassy.of.romania@siol.net;
Web: ljubljana.mae.ro;

Alte informatii din Slovenia
Ghiduri turistice din Europa


Ghiduri turistice pe continente

Africa
America Centrala
America de Nord
America de Sud
Asia
Australia&Oceania
Europa
Orientul Mijlociu 
 
 
 
 
 
 
 

Linkuri rapide

CallCenter
0735.314.742
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata