Obtine un voucher in valoare de 120 LEI in 3 pasi simpli:


Pasul 1: Da-ne like pe facebook:


Pasul 2: Trimite mesajul prietenilor tai pe facebook:

Click aici pentru a trimite prietenilor tai pe facebook

Pasul 3: Completeaza adresa de e-mail pentru a primi codul voucher-ului:Vreau Voucher

Ghiduri turistice din Scotia

Besttourism.ro > ghiduri

Ghid turistic din:

Forma de guvernământ: monarhie constituţională
Suprafaţa: 78,772 kmp
Populaţia: 5,094,800 locuitori
Limba oficială: engleză
Religie: protestantism 90%, catolicism 7%, altii
Capitala: Edinburgh
Moneda: lira sterlină
Ziua naţionala: 30 noiembrie, Ziua Sfântului Andrei
Fus orar: GMT 0
Domeniu Internet: .uk, .eu (domeniul Uniunii Europene, din care Finlanda face parte)
Prefix telefonic: 00 44

Aşezare geografica
Scoţia este o ţară a Regatului Unit, cu capitala la Edinburgh, ocupă treimea nordică a Regatului Unit, având incluse şi 186 de insule. Scoţia are o autoritate leguitoare separată, Parlamentul Scoţiei, şi un guvern, Executivul Scoţiei, înfiinţate în 1999.

Vecini
Singura graniţă a Scoţiei este cea cu Anglia, cu o lungime de 96 km. În vest, se învecinează cu Oceanul Atlantic şi cu Marea Nordului în est.

Relief
Scoţia poate fi împărţită în trei regiuni în care particularităţile reliefului şi ale activităţii umane sunt distincte: Southern Uplands, Central Lowlands (cu o mare densitate de populaţie, bogată în minereuri şi cu o agricultură prosperă, centrul vieţii urbane şi industriale) şi magnificul Highlands, cărora li se adaugă Shetland şi Arhipeleagul Orcade.
Southern Uplands sunt alcătuite din dealuri domoale, acoperite cu ierburi, din loc în loc iviindu-se stânci colţuroase. Vârfurile dealurilor sunt în general lipsite de vegetaţie, însă versanţii sunt acoperiţi de ierburi, ceea ce favorizează creşterea orilor şi a vitelor. Peisajul este foarte asemănător celui englez, parcelele fiind delimitate de garduri din piatră.
Central Lowlands este traversată de văile râurilor Clyde, Forth şi Tay. În această regiune, agicultura este foarte dezvoltată, relieful nefiind foarte înalt, iar parcelele cu culturi fiind întrerupte de petice de pădure. Aproape trei pătrimi din populaţia Scoţiei se concentrează în aceste ţinuturi. Extremităţile vestice şi estice ale regiunii sunt acoperite de marile arii urbane Glasgow şi Edinburgh.
Highlands (Ţinuturile de Sus), situate în partea nordică, o zonă sterpă şi stâncoasă, acoperă două treimi din Scoţia. Aici se înalţă două lanţuri muntoase importante: Northwest Highlands şi Munţii Grampieni. Aceşti munţi au culmi paralele ce se desfăşoară de la nord-est către sud-vest, fiind separate de o vale adâncă, numită Glen More sau Marele Glen. Vârful cel mai înalt al Insulelor Britanice, Ben Nevis – 1343 m, se ridică la sud de Glen More. Cea mai mare parte a Ţinuturilor de Sus este lipsită de păduri, fiind numită moor sau heath. Pădurile de aici au fost în întregime tăiate în sec. XVII-XVIII, pentru a se crea suprafeţele necesare păstoritului, cea mai rentabilă activiate pentru acea epocă. Ţinutul cel mai stîncos se desfăşoară de-alungul coastei de vest. Puţinii locuitori ai acestui ţinut s-au aşezat pe îngustele câmpii litorale, zonele interioare fiind aproape nelocuite.

Clima
Clima Scoţiei este temperat oceanică, fiind foarte schimbătoare. Se caracterizează prin ierni blânde si veri răcoroase. Temperaturile sunt in general mai scăzute decât în restul Regatului Unit. Maximele ating în timpul iernii 6°C iar in timpul verii 18°C.
În general, vestul Scoţiei este mai călduros decât estul, datorită curenţilor oceanici.

Turism
Edinburgh, capitala Scoţiei, a fost construită pe o colină vulcanică, celebra Arthur’s Seat (Locul lui Arthur). Devenit reşedinţă regală la sfârşitul secolului al XI-lea, oraşul va fi, sub regii Stuart, sediu al guvernului şi capitală a Scoţiei. Începând din secolul al XVII-lea, oraşul îşi pierde din marea sa importanţă. Castelul Edinburgh – simbol al oraşului – este unul din cele mai frumoase castele scoţiene, amintit de trecutul glorios al aşezării. Fundaţia sa datează din 850 î.Hr., iar cele mai vechi vestigii sunt din 1130. Între secolele XI-XIV, castelul a fost simbolul regalităţii scoţiene, astăzi însă este adăpost pentru Divizia Scoţiană a Armatei Marii Britanii. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, în apropierea castelului s-a ridicat un nou oraş, în stil georgian. New Town (oraşul nou) se întinde spre nord, fiind limitat de linia de cale ferată şi de Princes St. Gardens, în aceste grădini aflându-se monumentul gotic al, celebrului scriitor Sir Walter Scott. Ordinea georgiană şi eleganţa sunt reflectate în New Town de frumoasele pieţe publice, circuri sau terase. „The National Gallery of Scotland” deţine o impresionantă colecţie de artă europeană. Oraşul este foarte animat, în fiecare an, în luna august, desfăşurându-se aici Festivalul Internaţional de Jazz şi de cinema – Military Tattoo.

Glasgow, un centru industrial de primă importanţă, este şi oraşul cel mai populat. Sfântul Mungo – patronul spiritual al Scoţiei – a construit o biserică de lemn, chiar în actualul perimetru al oraşului. Cea mai veche catedrală din Glasgow (din secolul al XIII-lea), a fost construită pe locul vechii biserici de lemn. În 1451 a fost fondată Universitatea din Glasgow, una dintre cele mai vechi din Europa. În secolul al XVII-lea oraşul va deveni centrul cauzei protestante din Insulele Britanice şi în secolul următor se va îmbogăţi pe seama comerţului cu textile, zahăr şi tutun. Funcţia portuară îl va obliga mereu să evolueze, în ultimii ani oraşul suferind numeroase reamenajări. În anul 1990, Glasgow a primit titlul de Oraşul European al Culturii, datorită concertelor, muzeelor şi monumentelor sale.

Atracţii turistice
Highlands se numară printre cele mai frumoase locuri din lume. Castele vechi, ruine romantice, lacuri de munte si munţi golaşi si impresionanţi.

Kilchurn - castel din munţii Scoţiei situat pe marginea Loch Awe (Loch=lac).
Lacurile sunt numeroase dar printre cele mai frumoase se numara Loch Lomond (exista si un cantec numit dupa acest lac "Bonny banks of Loch Lomond), Loch Ness (resedinta celebrului monstru), Loch Fyne, Loch Linnhe.
Poate cel mai impresionant loc din Highlands este Glencoe. Scena masacrului din Glencoe (in care clanul Campbell a macelarit efectiv clanul MacDonald), cele trei surori din Glencoe (The Three Sisters of Glencoe) sunt trei piscuri ce privesc spre Loch Leven. Acest lac are in mijloc o insulita unde au fost ingropati membrii clanului MacDonald.
O atracţie turistică este şi Highland Games, care era o competiţie între clanurile scoţiene. Astăzi este de fapt o competiţie atletică. Printre probe există şi aceea originală numită "Toss Caber", in care trebuie aruncat un trunchi de copac greu de 5 metri lungime.

North Berwick
Extrema estică a Scotiei, plaja din North Berwick are o locaţie unică fiind cea mai aproape de Bass Rock. Bass Rock este o stanca imensa cu o forma ciudata la cateva mile de tarm care in soare apare a fi alba. Motivul este ca stanca este o colonie de pasari. Cel mai apropiat punct de pe uscat de Bass Rock este castelul Tantallon.

Stirling, numita cheia spre Highlands este un oras legat strans de cele mai importante evenimente din istoria Scotiei. Eroul national, William Wallace are un monument ridicat in cinstea lui in Stirling. Batalia de la Bannockburn a avut loc tot in apropiere de Striling si reprezinta locul unde Scotienii si-au castigat independenta.

Scoţia este de asemenea celebră pentru muzica la cimpoi şi dansurile locale.


Ambasade
Ambasada Marii Britanii în România
Adresa: Str. Jules Michelet nr. 24, Sector 1
010463 Bucureşti
Telefon: 021/312.03.03

Ambasada României în Marea Britanie
Adresa: Palace Green,Kensington Gardens, London, W 8/4QD
Telefon: 937 96 66; Fax. 937 80 69;
Email: romemb@tm.net.my


Informatii culese si prelucrate din urmatoarele surse:

http://www.scotland-flavour.co.uk/jurnal_calatorie_scotia.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Scotland

http://www.britishembassy.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xcelerate/ShowPage&c=Page&cid=1056382626104

http://ro.wikipedia.org/wiki/Subdiviziunile_Regatului_Unit

http://www.aladin-travel.com/anglia-chrt.htm

http://www.referat.ro/

Alte informatii din ScotiaGhiduri turistice ale destinatiilor din Scotia

Edinburgh
Glasgow

Ghiduri turistice din Europa


Ghiduri turistice pe continente

Africa
America Centrala
America de Nord
America de Sud
Asia
Australia&Oceania
Europa
Orientul Mijlociu 
 
 
 
 
 
 
 

Linkuri rapide

CallCenter
0735.314.742
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata