Obtine un voucher in valoare de 120 LEI in 3 pasi simpli:


Pasul 1: Da-ne like pe facebook:


Pasul 2: Trimite mesajul prietenilor tai pe facebook:

Click aici pentru a trimite prietenilor tai pe facebook

Pasul 3: Completeaza adresa de e-mail pentru a primi codul voucher-ului:Vreau Voucher

Ghiduri turistice din Rusia

Besttourism.ro > ghiduri

Ghid turistic din:

Forma de guvernamant: republica federală semi-prezidenţială
Suprafata: 17.075.200 km²
Populatia: 145.537.200 locuitori
Limba oficiala: rusa
Religie: predominant creştinism; islamism, altele
Capitala: Moscova
Moneda: rubla
Ziua naţională: 12 iunie
Fus orar: UTC +2 - +12
Domeniu Internet: .ru
Prefix telefonic: +7

Aşezare geografică
Rusia se întinde pe un teritoriu vast în Europa şi Asia. Cu o suprafaţă de 17.075.200 km2, Rusia este cea mai întinsă ţară din lume, aproape de două ori mai mare decât teritoriul celei de-a doua ţări ca întindere, Canada. În ciuda întinderii sale, Rusia este doar a opta ţară din punct de vedere al numărului de locuitori.

Vecini
Rusia are frontiere terestre cu următorii vecini (în sensul trigonometric, de la nord-vest la sud-est): Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia şi Coreea de Nord. De asemenea, se află foarte aproape de Statele Unite ale Americii, Canada, Armenia, Iran, Turcia şi Japonia. SUA se află la o depărtare de numai 3 km în Insulele Diomede, (una sub controlul Rusiei, cealaltă sub controlul SUA), iar Japonia (Hokkaido) se află la o depărtare de 20 km de Insulele Kurile.

Relieful
Cea mai mare parte a ţării este formată din câmpii vaste, atât în partea europeană
cât şi în cea asiatică, aceasta din urmă fiind cunoscută cu numele generic de Siberia. Aceste câmpii sunt în mod predominant stepe în sud, iar în nord sunt câmpii acoperite cu păduri, cu tundră pe coasta nordică. Permafrostul (zone din Siberia şi Orientul Îndepărtat) ocupă mai mult de jumătate din teritoriul Rusiei. Lanţurile muntoase sunt întâlnite de-a lungul frontierelor de sud, aşa cum sunt Munţii Caucaz (cu Muntele Elbrus, 5.633m, cel mai înalt vârf din Rusia şi Europa), Munţii Altai, Munţii Verhoiansk şi vulcanii din Peninsule Kamceatka. În zona centrală se află Munţii Ural, un lanţ muntos care se întinde de la nord la sud şi care împarte în mod convenţional Eurasia în două continente, cel european şi asiatic.
Rusia are un litoral foarte extins, de peste 37.000 km de-a lungul Oceanului Arctic şi a celui Pacific, ca şi de-a lungul unor mări închise sau seminînchise, precum Marea Baltică, Marea Neagră sau Marea Caspică. Cele mai importante insule ruseşti sunt Novaia Zemlia şi Teritoriul Franz Jozef, Insulele Novosibirsk, Insula Wrangel, Insulele Kurile şi Sahalin.
Printre cele mai importante lacuri din Rusia se numără Lacul Baikal (lacul cel mai adânc, cu cel mai mare volum de apă dulce din lume), Lacul Ladoga şi Lacul Onega.

Clima
Federaţia Rusă se întinde de-a lungul a celei mai mari părţi nordice a supercontinentului Euroasiatic. Deşi în acest teritoriu se află o bună parte a zonelor artice şi subarctice, aici este mai puţină populaţie, activitate economică şi varietate fizică decât în alte ţări. Marile întinderi de mai la sudul acestor regiuni cuprind o mare varietate de privelişti şi climate. Cea mai mare parte a pământurilor ruseşti din această zonă are climat continental şi arctic. Rusia este cea mai rece ţară din lume. Temperatura medie anuală este de −5,5°C (22°F). Pentru comparaţie, temperatura medie anuală din Islanda este de 1,2°C (34°F), iar cea corspunzătoare din Suedia este de 4°C (39°F), deşi mai trebuie spus că marea varietate a climatelor din Rusia face aceste comparaţii mai puţin edificatoare.

Turismul
Conform statisticilor valabile în 2005, Rusia are 13 oraşe cu peste 1 milion de locuitori, (lista începe de la cel mai mare la cel mai mic): Moscova, Sankt Petersburg, Novosibirsk, Ekaterinburg, Nijni Novgorod, Samara, Omsk, Kazan, Celibiansk, Rostov pe Don, Ufa, Volgograd şi Perm.

Principalele Orase – Atractii Turistice
Moscova
Este un port, capitala şi cel mai mare oraş din Rusia. A fost capitala Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice până în 1991 şi este situată pe râul Moscova. Moscova este centrul economic, politic şi cultural al Rusiei.
Moscova are o suprafaţă de aproximativ 800 kmp, fiind un oraş de tip radial concentric.
Obiective turistice: in centrul Moscovei se află Kremlin-ul, care este sediul guvernului, iar în apropiere se găseşte Piaţa Roşie.
Mai mult de 75 de instituţii importante de învăţământ, printre care faimoasa Universitate de Stat, se află în Moscova. Aproximativ 700 de instituţii ştiinţifice îşi au reprezentanţele principale în Moscova. Un număr impresionant de muzee se găsesc în această capitală, printre care galeria de Artă Tretyakov, Muzeul de Artă A. S. Pushkin, Muzeul Central V. I. Lenin, Muzeul Oriental al Culturii. Expoziţia Realizărilor Economice include 72 de pavilioane care se ocupa cu industria, agricultura, ştiinţa şi cultura. O altă importantă instituţie din Moscova este Gradina Botanică a Academiei Ştiinţei Ruseşti.

Sankt Petersburg
Cunoscut în perioada sovietică ca Leningrad şi ca Petrograd, este localizat în Rusia de nord-vest, în delta râului Neva, în partea de est a golfului Finic al Marii Baltice.
A fost fondat de ţarul Petru cel Mare în 1703 ca o "fereastră către Europa", fiind de la acea dată capitală a Imperiului Rus până în 1918. Cu cei aproape 4,5 milioane de locuitori este în ziua de azi cel de-al doilea oraş ca mărime al Rusiei, al patrulea oraş ca mărime al Europei, un centru european de cultură extrem de important şi cel mai important port rusesc la Marea Baltică.
Imaginea maiestuoasă a oraşului este datorată detaliilor arhitecturale variate: bulevarde lungi şi drepte, spaţii vaste, grădini şi parcuri, garduri decorative din fier forjat, monumente şi sculpturi decorative. Râul Neva, cu multele lui canale, poduri şi cheiuri din granit, dă oraşului o notă aparte, de neconfundat. Numeroasele canale au făcut ca oraşului să i se dea supranumele de "Veneţia Nordului".
Sankt Petersburg este cunoscut şi pentru cele 300 de poduri.
Amplasarea Sankt Petersburgului lângă Cercul Polar de Nord, la aceiaşi latitudine cu oraşele Helsinki, Stockholm şi Oslo (60° N), fac ca amurgul să dureze toată noaptea în mai, iunie şi iulie. Acest fenomen este cunoscut ca nopţile albe. Altă atracţie o constituie cele nouă poduri basculante care se deschid deasupra Nevei. Turiştii se înghesuie ca să vadă podurile coborâte şi ridicate pentru a permite navelor să traverseze oraşul.
Centrul istoric al Sankt Petersburgului, numit uneori şi muzeul în aer liber al neoclasicismului, a fost primul loc din patrimoniul rusesc înscris pe lista UNESCO a Locurilor din patrimoniul mondial.

Palate
Sankt Petersburg a fost cunoscut ca un oraş al palatelor. Unul dintre cele mai vechi este Palatul de Vară, o casă modestă construită de Petru cel Mare în Grădina de Vară (1710–1714). Mult mai impozante sunt palatele baroce ale companionilor săi, aşa precum este Palatul Menşikov. O anexă a acestui palat găzduieşte acum Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.
Probabil cel mai cunoscut dintre palatele imperiale este Palatul de iarnă (1754–1762), o clădire uriaşă, cu interioare de un lux orbitor, care este în acest moment sediul Muzeului Ermitaj. Arhitectul Bartolomeo Rastrelli a mai proiectat trei reşedinţe nobiliare pe Nevsky Prospekt: Palatul Stroganov (1752–1754, azi Muzeul Figurilor de Ceară), Palatul Voronţov (1749–1757, azi şcoală militară) şi palatul Anicikov. Alte palate baroce includ casa Şeremetiev de pe splaiul Fontanka şi palatul Beloselski-Belozerski.
Dintre palatele neoclasice, cel mai cunoscut este Castelul Sfântul Mihail (sau al Inginerilor. Chiar la stânga palatului Ermitaj se află Palatul de Marmură, Palatul Mihael (1819–1825), faimos pentru interioarele lui opulente, numit astfel după primul lui ocupant, Marele Duce Mihail Pavlovici, acum sediu al Muzeului Rus. Construite de asemenea în stil neoclasic sunt Palatul Iusupov, (sfârşitul ultimului deceniu al secolului al XVIII-lea), palatul Razumovski (1762–1766), palatul Şuvalov (1830–1838), locul în care a fost ucis Rasputin şi Palatul Elaghin (1818–1822).

Biserici
Cea mai mare biserică este Catedrala Sfântul Isaac (1818–1858), care are una dintre cele mai mari cupole din lume. O altă biserică magnifică este Catedrala Kazan (1801–1811), situată pe Nevsky Prospekt, care este copiată după Basilica Sfântul Petru din Vatican. Nici un turist nu pierde ocazia sa viziteze Biserica Mântuitorului Însângerat (1883–1907), un monument grandios în stil vechi rusesc care marchează locul în care a fost asasinat Alexandru al II-lea, ţar al Rusiei. Cum Petru cel Mare a interzis construirea turlelor în formă de ceapă, această biserică este singura în oraş cu acest tip unic de cupolă.
Catedrala Petru şi Pavel, (1712–1732), simbolul oraşului de foarte multă vreme, adăposteşte cavoul lui Petru cel Mare şi ale altor împăraţi ai Rusiei. În afară de aceste patru catedrale principale, care sunt parţial şi muzee, se află alte biserici. Dintre construcţiile baroce, cea mai grandioasă este Catedrala Smolnîi.
Mânăstirea Alexandr Nesvski, care era menită la început să fie loc de odihnă a rămăşiţelor lui Alexandr Nevski, are între zidurile sale două catedrale şi câteva biserici mai mici în diferite stiluri. Este remarcabilă şi pentru Cimitirul Tihvin, unde sunt înmormântaţi mulţi ruşi celebri.
Moscheea din Sankt Petresburg, (1909–1920), cea mai mare din Europa, este construită folosind ca model moscheile Timuride din Samarkand.

Fortareata Sfintii Petru si Pavel, care a fost o vreme şi închisoare destinată deţinuţilor politici, ocupă o poziţie dominantă în centrul oraşului. A fost construită o pasarelă de-a lungul unei porţiuni a zidului fortăreţei, care dă vizitatorilor o privelişte largă asupra râului, către sud. Pe celălalt mal al Nevei, pe limba de pământ a insulei Vasilievski, se află clădirea fostei Burse, (1805–1810), amintind de un templu grecesc antic antic.

Muzee
Fără îndoială, cel mai faimos muzeu este Ermitajul. Muzeul are una dintre cele mai bogate colecţii de artă vest-europeană. Vastele lui colecţii au fost pentru prima oară prezentate publicului în aripa construită în stil Renaştere greacă de Leo von Kenze, (1838–1852), aripă numită acum Noul Hermitaj. Primul muzeu din oraş a fost fondat de Petru cel Mare în Kunstkammer, ridicat în 1718–1734 pe malul opus al râului Neva, şi care a adăpostit într-o vreme şi Academia de Ştiinţe a Rusiei. Alte atracţii turistice includ Muzeul de Arte Aplicate, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Istorie Militară Suvorov, şi Muzeul de Istorie Politică.

Institutii de Invatamant
Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, Academia de Artă din Sankt Petersburg, Institutul Smolîi (1806–1808), la origini prima şcoală pentru femei din Rusia, Institutul Caterina, Şcoala de Călărie pentru Caii Gărzii Imperiale (1804–1807), ea fiind de curând desemnată ca sediu al Centrului Expoziţional Central.

Magazine
Unele dintre magazine sunt, pe bună dreptate, locuri demne de vizitat. De exemplu, monumentalul Arcul Noua Olandă şi zidurile adiacente ale Ostrovului Noua Olanda sunt ocupate de întreprinderi comerciale. Palatul Comercianţilor de pe Nevsky Prospekt găzduieşte un vast supermarket, mai multe cafenele şi o staţie de metrou. Alte magazine universale, construite în maiestuosul stil Art Nouveau, mărginesc Nevsky Prospekt şi includ Bazarul Eliseev emporium, Casa Cărţilor şi magazinul Pasaj.

Teatre
Teatrul Alexandrinskii, Teatrul Mariinski, (cunoscut şi sub vechiul nume Teatrul de Operă şi Balet Kirov), care a transformat oraşul în capitala mondială a baletului, Conservatorul din Sankt Petresburg, primul din Rusia, a fost deschis în 1862 şi poartă numele numele lui Nikolai Rimski-Korsakov.

Monumente Publice
Poate că cel mai cunoscut simbol al oraşului Sankt Petersburg este statuia ecvestră a lui Petru cel Mare, statuia ocupă un loc de frunte în literatura rusă sub numele de Călăreţul de aramă (Mednii Vsadnik).
Piaţa Palatului este dominată de un monument unic, Coloana Alexandru, (1830–1834), dintr-o singura bucata de granit rosu de Finlanda, cea mai înaltă coloană de acest fel din lume, atât de bine montată, încât nu are nevoie de nici un adaos la baza sa pentru a-i asigura stabilitatea. Monumentul deosebit al Generalisimului Alexandr Suvorov, reprezentat ca un zeu tânăr al războiului, a fost ridicat în 1801 pe Câmpul lui Marte, care fusese folosit până la acea dată pentru paradele militare şi sărbători populare. Piaţa Sfântul Isaac este împodobită de monumentul ţarului Nicolae I, care este singura statuie ecvestră cu două puncte de sprijin (picioarele din spate ale calului).
Printre monumentele publice ale oraşului se află şi statuia circulară a împărătesei Ecaterina cea Mare de pe Nevsky Prospekt, statuile unor cai din bronz de pe podul Anicikov, o statuie ecvestră în stilul lui Rodin a ţarului Alexandru al II-lea şi Monumentul tricentenarului dăruit de poporul Franţei şi instalat în Piaţa Sennaia.
Câteva dintre cele mai importante evenimente din istoria oraşului sunt reprezentate de monumente speciale. Victoria rusească asupra lui Napoleon este comemorată de două arcuri de triumf, unul fiind la Narva, altul la Poarta Moscova. În aceeaşi tradiţie, Cimitirul Piskarevskoie a fost deschis în 1960 ca monument al victimelor asediului de 900 de zile ale Leningradului.

Orasele Satelit
Sankt Petersburg este înconjurat de reşedinţe imperiale, unele dintre ele fiind descrise în lista patrimoniului universal. Printre aceste reşedinţe se află Peterhof, cu marele Palat de la Peterhof şi faimoasele fântâni în cascadă, Ţarskoe Selo, cu palatul baroc Ecaterina şi cu Palatul Neoclasic Alexandru, şi Pavlovsk, care conţine palatul împăratului Paul I (1782–1786) şi una dintre cele mai vaste parcuri în stil englezesc din Europa.
Cea mai mare parte a Peterhof-ului şi a Ţarskoe Selo-ului au fost amplu restaurate după ce au fost dinamitate de trupele germane aflate în retragere. Alte reşedinţe imperiale mai trebuie restaurate pentru a li se reda strălucirea de odinioară. Gatchina, aflată la 45 de km sud-vest de Sankt Petersburg, are un palat imperial cu 600 de camere şi un parc foarte frumos. Oranienbaum, fondat de Prinţul Menşikov, are un palat baroc şi unul decorat în stil chinezesc. La Strelna se află o vilă de vânătoare a lui Petru cel Mare şi un palat folosit de preşedinţii ruşi pentru întâlnirile cu oaspeţi străini.
Alte puncte de atracţie sunt Shlisselburg, cu fortăreaţa sa medievală şi Kronstadt, cu fortificaţiile din secolul al XIX-lea şi monumentele sale navale.

Nijni Novgorod
Cunoscut şi cu numele prescurtat Nijni, este al patrulea oraş al Federaţiei Ruse, după Moscova, Sankt Petresburg şi Novosibirsk. Are o populaţie de 1.311.252 locuitori. Oraşul este centrul economic şi cultural al vastei regiuni economice Volga-Viatka şi, de asemenea, centrul administrativ al regiunii Nijni Novgorod şi al Districtului federal Volga.
Între 1932 şi 1990, oraşul s-a numit Gorki, botezat astfel în cinstea scriitorului Maxim Gorki.
Cea mai mare parte a centrului istoric al oraşului este format din clădiri în stilurile Renaşterea rusă şi Empire stalinist. Cea mai reprezentativă imagine a oraşului este cea a zidurilor Kremlinului (1500 – 1511), cu turnuri construite din cărămidă roşie. După perioada demolărilor bolşevice, singura construcţie originală rămasă în interiorul zidurilor fortificaţiilor a fost Catedrala Arhanghelului (1624-1631), construcţie ridicată peste un lăcaş de cult mai vechi, din secolul al XIII-lea.
Alte puncte de interes turistic sunt cele două mânăstiri medievale: Mânăstirea Peşterilor, (cu o catedrală austeră cu cinci turle (1632) şi cu două biserici cu acoperişul în formă de cort, din 1640), şi Mânăstirea Bunei Vestiri, (înconjurată de ziduri puternice de cetate, cu o catedrală cu cinci turnuri (1649) şi cu biserica Bunei Vestiri (1678)). Singura casă particulară care s-a păstrat din timpurile vechi este casa negustorului Puşnikov.
Cele mai originale şi frumoase biserici ale oraşului au fost construite de familia de negustori Stroganov în stilul baroc. Printre ele se numără Biserica Naşterii Sfintei Fecioare din centru, sau Biserica Sfintei Fecioare din Smolensk (1694-1697) din suburbia Gordeevka, lângă care, în vechime, se afla palatul Stroganovilor.

Alte biserici demne de văzut sunt:
Catedrala Mântuitorului; aşa-numita Catedrala Noii Expoziţii; proaspăt reconstruita Biserică a Naşterii lui Ioan Botezătorul (1676-83), aflată lângă zidurile Kremlinului, folosită în perioada sovietică pe post de bloc de locuinţe; Biserica Bunei Vestiri de pe dealul Sfântului Iliel; locul de închinăciune al credincioşilor de rit vechi din Cimitirul Bugrovskoe, (1910); Biserica din lemn a Sfintei Intervenţii (1660), adusă în Nijni Novgorod de la ţară.

Nijni Novgorod are mai multe oraşe industriale satelit – Kstovo, Dzerjinsk şi Bor. Oraşul Semionov, la la nord de Nijni Novgorod, este un centru al producătorilor vestitelor obiecte pictate pe lemn Hohloma. Un alt oraş satelit, Balahna, este vestit pentru arhitectura sa medievală.
.În oraş funcţionează mai multe muzee – de artă, istorie şi cultură. Ceea ce dă însă o notă aparte acestei galerii este uimitoarea colecţie a avantgardei ruse – Cazimir Malevici, Wassily Kandinsky, Natalia Gonciarova, Mihail Larionov şi alţii. Există şi o importantă colecţie de artă orientală.

Ambasade
Ambasada Romaniei in Rusia
Adresa: Ulita Dom 64, Moskva
Tel. 143 04 24; 143 04 27;
Fax. 143 04 49
Prefix tara : 7 Prefix Moscova: 95
Email: bucur@dol.ru

Ambasada Rusiei in Romania
Adresa: Bucuresti, sos. Pavel Kiseleff, nr. 6, sector 1
Tel. 021/222.16.52; 021/222.31.70
Fax: 021/222.94.50
Site: http://www.romania.mid.ru/romania/inf_r.html
Email: rab@mb.roknet.ro

Informatii culese si prelucrate din urmatoarele surse:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Rusia
http://ro.wikipedia.org/wiki/Moscova
http://ro.wikipedia.org/wiki/Sankt_Peterburg
http://ro.wikipedia.org/wiki/Nijni_Novgorod
http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=29847.

Alte informatii din RusiaGhiduri turistice ale destinatiilor din Rusia

Moscova

Ghiduri turistice din Europa


Ghiduri turistice pe continente

Africa
America Centrala
America de Nord
America de Sud
Asia
Australia&Oceania
Europa
Orientul Mijlociu 
 
 
 
 
 
 
 

Linkuri rapide

CallCenter
0735.314.742
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata