Obtine un voucher in valoare de 120 LEI in 3 pasi simpli:


Pasul 1: Da-ne like pe facebook:


Pasul 2: Trimite mesajul prietenilor tai pe facebook:

Click aici pentru a trimite prietenilor tai pe facebook

Pasul 3: Completeaza adresa de e-mail pentru a primi codul voucher-ului:Vreau Voucher

Ghiduri turistice din Polonia

Besttourism.ro > ghiduri

Ghid turistic din:

Republica Polonia
Forma de guvernământ: republică
Suprafaţa: 312.685 kmp
Populaţia: 38.635.144 locuitori
Limba oficială: poloneza
Religie: catolici 95%, ortodocşi, protestanţi.
Capitala: Varşovia
Moneda: zlot
Ziua naţionala: 11 noiembrie
Fus orar: GMT +1/+2
Domeniu Internet: .pl
Prefix telefonic: 00 48

Asezare geografica
Polonia este situată in Europa Centrala. Are ieşire directa la Marea Baltica. A devenit, în urma celui de-al doilea război mondial, stat satelit al Uniunii Sovietice. In 1989 au fost înlăturaţi conducătorii comunişti si au fost organizate primele alegeri parţial libere din Polonia. In 1999 Polonia devine membru NATO si la 1 mai 2004 se alătura Uniunii Europene.

Vecini
Are graniţe cu Germania la vest, Republica Ceha şi Slovacia la sud, Ucraina şi Belarus la est şi cu Lituania, Marea Baltica şi Rusia (enclava ruseasca Kaliningrad) la nord.

Relief
Deşi Polonia pare a fi o câmpie neîntrerupta, relieful este foarte complex. Elevaţia medie este de 175m, dar ajunge la 2499m în vârful muntelui Rysy din munţii Tatra în sud iar în delta Vistulei ajunge la 2m sub nivelul marii. Polonia este împărţită într-un număr de regiuni paralele care vin de la est la vest. Zona de nord ce ocupa doua treimi din teritoriu este o regiune a câmpiilor si a dealurilor joase, împărţită în câmpia centrala poloneza, înălţimile Baltice si câmpia litorală. Câmpia centrala este traversata de la est la vest de o serie de vai largi, mlăştinoase. La nordul câmpiei centrale se afla înălţimile Baltice (Colinele Pomeraniei si Colinele Mazuriene ) cu dealuri si lacuri. Câmpia litorală este o fâşie joasa de 40-100km lăţime, ce se întinde pe toata lungimea marii Baltice. Coasta de 491 km lungime este foarte neteda cu excepţia Golfului Pomeraniei în vest si Golfului Gdansk în est. Câteva porturi naturale sunt localizate dea lungul Mării Baltice. Teritoriul de-o treime din sudul Poloniei este format din relief înalt variat (dealuri, podişuri si munţi). O centură îngustă de munţi ocupă extremul sud si sud-vest. Munţii Carpaţi localizaţi la frontiera sud-estica includ grupele Tatra si Beskizi. Munţii Sudeţi, o altă grupă importantă de munţi sunt localizaţi la graniţa de sud-vest. În nordul lor exista o zona de dealuri joase numita câmpia Sileziei si podişurile poloneze joase.
Aproape toate apele Poloniei se varsă în Marea Baltica prin cele doua mari fluvii Vistula si Odra si afluenţii lor dintre care numim Bugul si Warta. Lacurile Poloniei, care sunt aproape 9300 sunt concentrate în înălţimile Baltice si fâşia litorală. Polonia are aproape 120 de lacuri artificiale situate mai ales în înălţimile Baltice si în munţii din sud.

Clima
Clima este temperata, cu ierni friguroase, ceţoase si cu precipitaţii frecvente; veri blânde cu ploi frecvente si furtuni cu descărcări electrice, un amestec între climatul maritim în vest si climatul continental în est. În ianuarie, temperatura la Varşovia este în medie de -3°C, iar în luna iulie la 18,6°C.

Turism
Principalele oraşe ale Poloniei sunt Varşovia si Cracovia.

Varşovia
Este capitala Poloniei până în 1596, când Regele Sigismund al III-lea a schimbat capitala de la Cracovia. Municipiul este de asemenea capitala voievodatului Mazovia fiind localizată în partea central-estică a ţării.
Varşovia este notabilă printre capitalele din Europa nu pentru mărimea sa, vârsta sa, sau frumuseţea sa, ci pentru indestructibilitatea sa. Este un phoenix care a renăscut de mai multe ori din cenuşa războiului. Suferind daune mari în timpul ocupărilor suedeza şi prusacă din 1655-1656, a fost asaltată din nou în 1794, când armata rusa a masacrat populaţia suburbiilor varşoviene.
In timpul celui de-al doilea război mondial, oraşul a fost complet distrus din ordinul lui Hitler, suburbiile evacuale, iar toate clădirile dărâmate. După război varşovienii s-au întors, iar oraşul a revenit la rolul său de capitală a Poloniei şi de centru social, politic, economic, ştiinţific şi cultural al ţării. Multe dintre străzile, clădiriile şi bisericile istorice au fost restaurate conform formei lor iniţiale. Centrul istoric al Varşoviei a intrat în 1980 pe lista UNESCO a Locurilor de Moştenire Mondiala.
Din a doua parte a secolului al XVIII-lea, stema Varşoviei a fost o sirenă cu sabie şi scut în mâini, reprezentând creatura care, conform legendei a condus un prinţ la acest loc, cerându-i să fondeze oraşul. Mottoul oraşului este "Contemnit procellas" ("Învinge furtuniile").

Obiective turistice
Muzeul de Istorie al Varşoviei

Palatul Regal, admirabil reconstruit după planurile originale. Adăposteşte adesea expoziţii si galerii de arta.

Palatul Culturii şi Ştiinţei, construit după modelul arhitectural al Universităţii din Lomonosov din Moscova, situat chiar în centrul oraşului, oferă o panoramă superbă asupra Varşoviei celor care urcă pe terasa clădirii.

Muzeul Răscoalei din Varşovia, unul dintre cele mai frumoase muzee din ţară, oferă vizitatorului informaţii asupra celui mai tragic episod din istoria oraşului.

Parcul Łazienski şi Palatul, oferă o incursiune interesantă pe terenurile imperiale ale Poloniei de altădată. Plimbarea pe aleile parcului prilejuieşte frecvente întâlniri cu veveriţe, foarte prietenoase cu turiştii.

Piaţa orasului vechi, străjuită de statuia Sirenei, simbolul Varşoviei. Aici găsiti cele mai multe magazine si tarabe de suveniruri, sau puteţi opta pentru o plimbare cu o căruţa trasă de cai.

Palatul Wilanow

Gradina Zoologica

Cracovia
Este unul dintre cele mai vechi şi mai mari municipii din Polonia.
Situat in Valea Vistulei superioare, actualmente capitală de voievodat, oraşul-port, vizitat cu încântare de peste 4 milioane de turişti este unul din putinele locuri in care inestimabilele opere de arta, adunate vreme de veacuri, nu au fost distruse in timpului război mondial. Numele Krakov (Cracovia) vine de la Krak, o căpetenie tribală a locului, despre care legenda spune ca, după o luptă crâncenă, a răpus , la poalele colinei pe care astăzi se înalţă cetatea Wawelun teribil dragon.
Istoria Cracoviei coboară cu peste 1000 de ani in urmă, când este atestată drept
Reşedinţă a episcopilor.In anul 1364 a fost înfiinţată aici prima universitate din Polonia „Universitatea Jagellona” la care s-au format personalitaţi de seamă.
Astăzi, Cracovia- considerat cel mai frumos oraş din Polonia -îşi adaugă la blazonul îndelungatei sale existente, atributul de „capitala a artei si tinereţii”. In lunile mai-iunie, in timpul anualelor Zile ale Cracoviei, are loc aici Juvenalia”, un carnaval studenţesc in care tinerimea universitara susţine examenul la ... talent si inovaţie artistica.
În mod tradiţional Cracovia a fost considerată ca fiind unul dintre municipiile importante ale Poloniei din punct de vedere artistic, cultural şi ştiinţific. Reprezintă totodată fosta reşedinţă a regilor polonezi şi este considerată de mulţi ca fiind inima Poloniei, având o istorie de peste 1000 de ani. Cracovia este de asemenea un important centru turistic, fiind ţinta a peste 7 mil. de turişti anual.

Poznań - un oraş suprinzător prin diversitatea stilurile arhitecturale ale bisericilor, caselor, muzeelor. Centru economic şi cultural important, a dobândit faimă datorită târgurilor de meşteşugari care atrag foarte mulţi turişti.

Wrocław - un oraş cu o istorie foarte agitată, este unul dintre cele mai captivante oraşe ale Europei Centrale, deseori fiind considerată o versiune în minitură a oraşului Praga. Numeroase clădiri în stil gotic captează privirile turiştilor.

Alte atractii turistice
Pe colina Wawel, situată deasupra Vistulei, se înalţă cel mai frumos si cel mai vizitat complex arhitectonic aparţinând fostei reşedinţe regale : Castelul Wewel şi catedrala fortificată Wawelska.
Castelul Wawel, iniţial gotic, a fost transformat de catre Sigismund I, între anii 1507-1536, intr-o reşedinţă regală impunătoare în stilul Renaşterii. Intre secolele XIV-lea si al XVI-lea, edificiul a jucat rolul de palat prezidenţial al monarhilor polonezi, loc de încoronare si necropola a regilor. Astăzi castelul adăposteşte Colecţia Naţională de Artă, alcătuită din ţesături-tapiserii brodate cu fire de aur, pictura, ceramica, o impresionanta colecţie de arme, precum si Tezaurul Coroanei, care cuprinde sabia de încoronare a regilor polonezi si, poate lucrul cel mai insolit, o colecţie de obiecte orientale, dintre care cea mai remarcabila este colecţia de corturi din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, una dintre cele mai bogate din lume.

Catedrala Wawelska, ridicată intre anii 1320-1390, a fost locul de încoronare al regilor Poloniei, corpul gotic al bisericii fiind înconjurat ulterior de 18 capele, in stilul renascentist si baroc. Catedrala poseda cel mai mare clopot din Polonia, numit „al lui Sigismund”, cu un diametru de 2,48m, turnat in anul 1520, la comanda regelui Sigismund.


Ambasade
Ambasa României în Polonia
Adresa: Ul. Chopina 10, Warszawa
Telefon: 628 31 56; Fax. 628 52 64
Email: bucur@bptnet.pl

Ambasada Poloniei în România
Adresa: Bucuresti, Aleea Alexandru nr. 23
Telefon: 021/230.23.30; 021/230.26.19
Fax: 021/230.78.32Informatii culese si prelucrate din urmatoarele surse:

www.e-scoala.ro/referate/geografie_polonia.html

http://ro.wikipedia.org/wiki/Cracovia

http://www.e-referate.ro/referate/Proiect_turistic_in_republica_polonia2005-03-18.html

http://ro.wikipedia.org/wiki/Polonia

http://www.inyourpocket.com/country/poland.html

Alte informatii din PoloniaGhiduri turistice ale destinatiilor din Polonia

Karpacz
Varsovia

Ghiduri turistice din Europa


Ghiduri turistice pe continente

Africa
America Centrala
America de Nord
America de Sud
Asia
Australia&Oceania
Europa
Orientul Mijlociu 
 
 
 
 
 
 
 

Linkuri rapide

CallCenter
0735.314.742
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata