Obtine un voucher in valoare de 120 LEI in 3 pasi simpli:


Pasul 1: Da-ne like pe facebook:


Pasul 2: Trimite mesajul prietenilor tai pe facebook:

Click aici pentru a trimite prietenilor tai pe facebook

Pasul 3: Completeaza adresa de e-mail pentru a primi codul voucher-ului:Vreau Voucher

Ghiduri turistice din Norvegia

Besttourism.ro > ghiduri

Ghid turistic din:

Regatul Norvegiei
Forma de guvernământ: monarhie constituţională
Suprafaţa: 385.199 km²
Populaţia: 4.574.560 locuitori
Limba oficială: norvegiană, plus laponă, în şase comune
Biserica de stat: Biserica Norvegiană (Evanghelică Luterană)
Capitala: Oslo
Moneda: coroana norvegiană (NOK)
Ziua naţionala: 17 mai
Fus orar: GMT +1
Domeniu Internet: .no
Prefix telefonic: 00 47

Aşezare geografică
Norvegia sau Regatul Norvegiei este un stat în Europa de Nord, situat în vestul Peninsulei Scandinave.

Vecini
Oceanul Atlantic (Marea Nordului), Oceanul Arctic (Marea Barentes şi Marea Norvegiei), Federaţia Rusă, Finlanda şi Suedia.

Relieful
Teritoriul ţării este străbătut de Alpii Scandinavici, munţi vechi, în mare parte erodaţi, cu aspect de platouri în zona centrală, puternic accidentate de văi adânci, dominate de culmi muntoase, cu piscuri înalte (alt. max. 2469 m - vf. Galdhøpiggen), în sud-vest, scăzând în înălţime spre nord-est şi coborând brusc spre vest, formând aici ţărmurile abrupte şi crestate de fiorduri. Pe litoral câmpiile ocupă suprafeţe foarte restrânse. Alte piscuri: Glittertind (2405 m), Snøhetta (2286 m), Rondane (2183 m), Gausta (1883 m), Borge (1703 m). Râuri: Glomma, Otra, Lagen, Klar, Tana. Numeroase lacuri, dintre care mai mari sunt Mjosa, Femunden, inclusiv cel mai adânc lac din Europa (Hornindalsvatnet - 515 m). Munţii sunt acoperiţi la mari înălţimi de gheţari şi zăpezi persistente, iar la altitudini mai joase de păduri de conifere

Clima
În ciuda situării geografice a Norvegiei în nordul extrem, clima din interiorul ţării este surprinzător de blândă.
Norvegia este ţara situată la latitudinea cea mai nordică din lume care are ape navigabile. Acest lucru se datorează vânturilor alizee împinse peste Oceanul Atlantic de continentul american şi curenţilor calzi care curg dinspre Ecuator spre nord în direcţia Mării Norvegiei, unde unghiul ţărmului norvegian şi un culoar deschis înspre Oceanul Arctic ajută la direcţionarea aerului şi apelor temperate înspre o latitudine mai nordică.
Clima Norvegiei diferă mult de la un an la altul, mai ales în regiunile nordice extreme, care sunt situate la marginea zonei temperate mondiale. Cea mai scăzută temperatură înregistrată este de - 51º C la Kárášjohka-Karasjok în nordul Norvegiei. Temperatura medie anuală variază de la circa 8º C de-a lungul coastei de Vest până la temperaturi sub 0º C în munţi. Cele mai reci luni ale anului sunt ianuarie şi februarie, iar cea mai caldă perioadă în interiorul ţării este la jumătatea lunii iulie, în timp ce în regiunile de coastă şi cele muntoase temperaturile cele mai ridicate se ating puţin mai târziu.
Clima din Norvegia este diferită de cea din restul Scandinaviei. Lanţurile muntoase înalte care separă ţara protejează împotriva precipitaţiilor zone întinse din estul Norvegiei, drept pentru care aici clima este mai continentală decât ar fi de aşteptat pentru o zonă din apropierea coastei. În unele din aceste regiuni situate la est de munţi, căderile de precipitaţii sunt mai mici de 300 mm. Majoritatea precipitaţiilor cauzate de mare cad de-a lungul ţărmurilor de Vest, unde există regiuni care înregistrează valori maxime de 3 000 mm anual.

Turism
Un mod plăcut şi eficient de cunoaştere a unui loc nou şi a atracţiilor sale este angajarea unui ghid pentru o vizită organizată. În Norvegia există sute de astfel de posibilităţi, cu ghizi bine informaţi care sunt nerăbdători să vă împărtăşească din cunoştinţele lor.
Cel mai des întâlnit mod de vizitare a obiectivelor turistice în oraşele mari este turul oraşului în autobuz. Deoarece multe din oraşele norvegiene sunt situate pe coastă, această plimbare se poate face şi cu vaporaşul, la bordul căruia se află un ghid. În mai multe locuri există şi trenuleţe electrice care vă plimbă pe străzile oraşului. Acestea sunt foarte îndrăgite, mai ales de copii.
Norvegia este divizată in 19 districte (fylke). Oraşele principale ale Norvegiei sunt: Oslo (capitala statului), Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Drammen, Skien, Tromsø şi Molde.

Oslo este capitala Norvegiei şi are o 517.401 locuitori, număr care reprezintă 11,4% din întreaga populaţie a Norvegiei. Zona metropolitană se extinde până la judeţul Akershus şi strânge o populaţie de 783.829 locuitori (ianuarie 2002). Localitate urbană (bykommune) Oslo şi judeţul omonim (fylke) sunt una şi aceaşi entitate, care se întinde pe o suprafaţă de 454 km2.
Oslo este situat în capul fiordului Oslo. Fiordul se află în sudul oraşului. În partea opusă se află dealuri şi munţi. Există 40 de insule pe terioriul oraşului, cea mai mare fiind Malmøya (0,56 km²). Oslo are 343 de lacuri, cel mai mare fiind Maridalsvannet (3,91 km²). Acesta este şi sursa cea mai importantă de apă. Cel mai înalt punct este Kirkeberget, cu 629 m.
Oslo a fost fondat în jurul anului 1048 d. Hr. de către regele Harald Hardråde. Originea numelui este neclară. Oslo a devenit capitla Norvegiei în timpul domniei lui Håkon al V-lea (1299-1319), primul rege care şi-a stabilit permanent la Oslo, şi care de asemnea a demarat construcţia castelului Akershus. Un secol mai tâziu, Norvegia a devenit partea slabă într-o uniune cu Danemarca şi importanţa oraşului a fost redusă la gradul de centru administrativ al puterii daneze. Faptul că Universitatea Oslo a fost fondată doar în 1811 a avut un efect advers în dezvoltarea ţării.

Muzee şi expoziţii
Norvegia oferă o mare varietate de muzee şi expoziţii, pentru toate gusturile. Multe dintre muzeele în aer liber sunt de fapt clădiri vechi care au fost conservate pentru posteritate. Muzeele de interior variază de la muzeele naţionale de mari dimensiuni la muzee micuţe specializate într-un domeniu anume.
De multe ori, muzeele oferă expoziţii temporare speciale sau activităţi de câte o zi, la care poate participa şi publicul larg. Peste tot în ţară există galerii de artă, care prezintă lucrările artiştilor tradiţionali, dar şi creaţii experimentale.

Obiective turistice
Norvegia are o mulţime de biserici frumoase, multe construite din piatră. Dar cele mai cunoscute sunt bineînţeles bisericile din lemn. Există, de asemenea, o serie de fortăreţe, mai ales în oraşele mari. Norvegia are puţine castele în adevăratul sens al cuvântului, dar are numeroase conace deosebite. („Castelele” din poveştile populare norvegiene erau probabil casele mari ale fermierilor înstăriţi).
Majoritatea clădirilor istorice pot fi vizitate, dar programul acestora poate diferi mult de la una la alta. Poate doriţi să vedeţi locul unde a fost semnată Constituţia Norvegiei sau casa natală a unui scriitor celebru. Poate vreţi să exploraţi o casă vikingă sau un sit din cel de-al doilea război mondial. Căutaţi peste tot pe unde mergeţi informaţii turistice locale. S-ar putea să daţi din întâmplare peste un loc interesant, la care nici nu v-aţi fi gândit!
Norvegia are nenumărate panorame, cu peisaje care îţi taie răsuflarea. Regiunile muntoase abundă de platouri întinse şi vârfuri magnifice. Fiordurile care s-au format o dată cu retragerea gheţarilor se numără printre cele mai spectaculoase privelişti din lume.
Regiunea de est a Norvegiei şi Trøndelag au păduri întinse, în timp ce ţărmurile din sud-vest şi din nordul extrem oferă lungi plaje cu nisip. Norvegia este o ţară cu râuri, torente şi cascade impresionante, care au făcut-o faimoasă în întreaga lume. Douăzeci şi unu de parcuri naţionale le oferă iubitorilor de natură posibilitatea să admire peisaje sălbatice. Calotele albe ale gheţarilor pot fi zărite printre vârfurile munţilor, mai ales în regiunile de vest şi de nord ale ţării.
Pentru iubitorii de animale, se organizează numeroase „safari” pentru fotografiat elani, boi moscaţi, balene, castori sau vulturi. Bogăţia ornitologică a Norvegiei o face să fie un loc ideal şi pentru iubitorii de păsări.

Trasee turistice recomandate
Fiordurile şi munţii
Vă recomandăm o excursie de 10 zile în jurul fiordurilor şi văilor minunate. Printre atracţiile turistice se numără romanticul Setesdal şi drumurile şerpuitoare dintre Haukeil şi Hardanger. Munţii se pot traversa între splendidul Hardangerfjord şi oraşul istoric Bergen şi între Bergen şi impresionantul Sognefjord.

Capul Vest
Un traseu care vă va plăcea. Hamar şi Lacul Mjøsa. Lillehammer, locul de desfăşurare a Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1994. Gudbrandsdalen, una din cele mai frumoase văi din Norvegia. Vågå şi Lom, cu bisericile lor medievale din lemn. Frumuseţea uluitoare a drumului spre Geiranger. Includeţi şi o abatere de la traseu până la Dalsnibba, situat la 1 494 metri faţă de nivelul mării. O excursie cu feribotul pe faimosul Geirangerfjord. Excursia durează minim o săptămână

Traseu montan
Atracţiile de pe acest traseu includ: Kongsberg, cu vechile sale mine de argint. Bisericile din lemn de la Numedal. Muzeul în aer liber de la Fagernes. Drumul prin Jotunheimen, care urcă la 1 389 metri faţă de nivelul mării. Vă recomandăm cu căldură o excursie cu vaporul pe Lacul Gjende. Rezervaţi o săptămână pentru acest traseu.

Coasta de Sud şi Telemark
O excursie de-a lungul coastei de sud, până la Telemark, poate începe din Oslo, Larvik, Kristiansand, Stavanger sau Haugesund. Traseul urmează coasta, de la care vă puteţi abate pentru a vizita orăşele pitoreşti ce evocă atmosfera maritimă, pentru a vă bronza pe plajă sau a campa în locuri special amenajate. Acest traseu poate dura patru zile sau patru săptămâni, în funcţie de lungimea opririlor pe care le faceţi.

Pe crestele fiordurilor
Oraşul istoric Bergen. Drumurile înguste şi şerpuitoare înspre Sognefjord, cu vedere panoramică. Vechiul pod de piatră la nord de Vadheim. Lacul Jølster – luaţi-o pe drumul regional la sud de lac, pe la casa pictorului Nicolai Astrup, şi treceţi prin Fjærland. Våtedal, cu culmile sale muntoase. Aveţi nevoie de aproape o săptămână, fiindcă sunt multe de văzut.

Capul Nord
Pe acest traseu veţi vizita Oslo, capitala Norvegiei. După câteva ore de mers înspre nord veţi ajunge în pitorescul Gudbrandsdalen, apoi la Dovrefjell, situat la 1 026 metri faţă de nivelul mării, cel mai înalt punct al traseului. Ajungeţi apoi la Trondheim şi la catedrala sa magnifică. După care, traversaţi Cercul Arctic, la o altitudine de 692 metri. La sfârşitul călătoriei veţi ajunge la Capul Nord, cel mai nordic punct al Europei continentale. Această călătorie necesită cel puţin 10 zile.

Helgeland şi Lofoten
Drumul cu maşina de-a lungul coastei Helgeland a fost numit cel mai frumos din lume. Planificaţi paisprezece zile pentru această excursie, ca să puteţi vizita toate obiectivele de pe traseu. De la Brønnøysund înspre muntele Torghatten, cu faimoasa sa gaură în mijloc. Sau călătoria cu vaporul de la Stokkvågen la insula Lovunden, cu coloniile sale de păsări de mare, şi încântătoarea Træna. Munţii Cele Şapte Surori. Cartea de poveşti din Nordland se deschide în faţa ochilor dumneavoastră.

Flam şi Sognefjorden
Flam este un punct de pornire excelent pentru excursiile în zona Sognefjord. În această regiune veţi admira cele mai spectaculoase peisaje cu munţi şi fiorduri din lume. Puteţi petrece câteva zile pentru a explora diversele atracţii turistice.

Gastronomie
Norvegia este recunoscută pentru excelentele sale preparate pe bază de produse proaspete, în special peşte. Puteţi găsi somon afumat, gravlaks (somon sărat) şi păstrăvi în majoritatea restaurantelor, dar puteţi mânca şi o bogată varietate de peşti proaspeţi, cum sunt codul, dracul-de-mare şi halibutul. Heringii şi fructele de mare sunt şi ei foarte populari – încercaţi o pungă de crevete proaspete direct din barca pescarului, împreună cu o bere rece ca gheaţa, servite chiar pe chei!
Dacă vă place carnea, nu ar trebui să părăsiţi Norvegia fără să fi gustat carne de ren, de elan, de cerb sau de cocoş de munte. Serviţi-o cu un sos de smântână – iar dacă adăugaţi şi un pahar de vin roşu de calitate, obţineţi o masă pe cinste.
Brânza din lapte de capră preparată într-un anume fel (brunost) este o specialitate norvegiană. Acest fel de brânză maronie, dulce, nu este prea cunoscută în afara ţării, dar norvegienii de toate vârstele o adoră. Carnea uscată sau afumată (spekemat) sub formă de şuncă sau cârnaţi uscaţi este o mâncare de vară extrem de apreciată în Norvegia. Spekemat se serveşte de obicei cu o felie de pâine crocantă de grosimea unei napolitane (o altă specialitate norvegiană), cu smântână şi cu omletă, şi cade întotdeauna mai bine dacă este însoţită de o bere norvegiană bună sau de un păhărel sau două de aquavit.
În ultimii ani, mai mulţi bucătari şefi norvegieni au câştigat premii internaţionale la prestigioase concursuri culinare. Ei au contribuit la ridicarea standardelor restaurantelor norvegiene şi la dezvoltarea unei bucătării moderne bazate pe produsele norvegiene tradiţionale.


Ambasade
Ambasada României în Norvegia
Adresa: Oscars gate 51, N-0258 Oslo
Tel. +4722441512
Fax +472243 1674

Ambasada Norvegiei în România
Adresa: Str. Dumbrava Roşie 4, Bucureşti
Tel. +40212100274/6/7
Fax +40212100275
Informatii culese si prelucrate din urmatoarele surse:

http://www2.norvegia.ro/travel/whattodo/

http://ro.wikipedia.org/wiki/Norvegia

http://harta.infoturism.ro/Europa/Norvegia/Norvegia.php?country=Norvegia

Alte informatii din NorvegiaGhiduri turistice ale destinatiilor din Norvegia

Oslo
Skei
Vinstra

Ghiduri turistice din Europa


Ghiduri turistice pe continente

Africa
America Centrala
America de Nord
America de Sud
Asia
Australia&Oceania
Europa
Orientul Mijlociu 
 
 
 
 
 
 
 

Linkuri rapide

CallCenter
0735.314.742
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata