Obtine un voucher in valoare de 120 LEI in 3 pasi simpli:


Pasul 1: Da-ne like pe facebook:


Pasul 2: Trimite mesajul prietenilor tai pe facebook:

Click aici pentru a trimite prietenilor tai pe facebook

Pasul 3: Completeaza adresa de e-mail pentru a primi codul voucher-ului:Vreau Voucher

Ghiduri turistice din Macedonia

Besttourism.ro > ghiduri

Ghid turistic din:

Aşezarea geografică
Republica Macedonia sau Macedonia, uneori numită FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia - Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) este o ţară în Peninsula Balcanică, în Europa de sud-est. Se mărgineşte cu Serbia (şi disputatul teritoriu Kosovo) la nord, Albania la vest, Grecia la sud şi Bulgaria la est.
Capitala este oraşul Skopje ce are peste 600 000 locuitori. Are mai multe oraşe mai mici, cum ar fi Bitola, Prilep, Tetovo, Kumanovo, Ohrid, Veles, Stip şi Strumica.

Clima
Macedonia are o climă tranziţională, de la cea mediteraneană, la cea continentală. Verile sunt calde şi uscate, iar iernile sunt moderate. Precipitaţiile medii anuale diferă de la 1700 mm, în zona montană din vest, la 500 mm în zona din est.
Ţara are trei zone climatice principale : temperat mediteraneană, montană şi temperat continentală. De-a lungul văilor râurilor Vardar şi Strumica, în regiunile Gevgelija, Valandovo, Dojran, Strumica şi Radoviş, clima este temperat mediteraneană. Cele mai calde zone sunt Demir Kapija şi Gevgelija, unde temperaturile, în iulie şi august, depăşesc deseori 40 de grade. Clima montană este prezentă în regiunile montane ale ţării şi caracterizată de ierni lungi şi cu multă zăpadă şi de veri scurte şi răcoroase. Primăvara este mai frig decât toamna. În cea mai mare parte, Macedonia are o climă temperat-continentală, cu veri calde şi uscate, şi ierni reci şi umede. Există 30 de staţii meteorologice principale în ţară.

Istoria
Primele formaţiuni statale de pe teritoriul Republicii de astăzi au fost Regatul Paioniei, pe cuprinsul regiunii nordice şi estice a văii râului Vardar, şi Regatul Macedoniei, pe cuprinsul regiunilor Lyncestis şi Pelagonia. Filip al II-lea al Macedoniei a preluat controlul asupra regiunilor de sud ale Paioniei, în 336 î.Hr., şi a fondat oraşul Heraclea Lyncestis, Bitola de astăzi.
În anii 1580, scrierile bizantine atestă raidurile slavilor în teritoriile bizantine ale regiunii Macedonia. Populaţia slavă care s-a aşezat în regiunea Macedonia a îmbrăţişat creştinismul în secolul al IX-lea, pe timpul prinţului Boris I al Bulgariei şi aceste ţinuturi au fost încorporate în Imperiul Bulgar. Stăpânirea otomană a fost considerată opresivă. Mai multe mişcări ale căror scop era înfiinţarea unei Macedonii autonome, care ar fi cuprins întreaga regiune a Macedoniei, au apărut spre sfârşitul secolului al XIX-lea. Prima dintre ele a fost „Comitetele Revoluţionare Bulgaro-Macedonene de la Adrianopol”, transformată mai apoi în SMORO. În 1905 a fost redenumită Organizaţia Revoluţionară Internă Macedonia-Adrianopol (ORIMA), şi, după primul război mondial, organizaţia s-a scindat, formându-se Organizaţia Revoluţionară Internă Macedoneană.
În urma celor două Războaie Balcanice din 1912 şi 1913 şi destrămării Imperiului Otoman, mare parte din teritoriile europene ocupate de otomani au fost împărţite între Grecia, Bulgaria şi Serbia. Teritoriul de azi al Republicii Macedonia (Macedonia Vardarului) a fost numit atunci „Serbia de Sud”.
În 1944, Adunarea Anti-Fascistă pentru Eliberarea Naţională a Macedoniei a declarat că „Republica Populară Macedonia” reprezintă o naţiune separată în cadrul Iugoslaviei federale.
După sfârşitul celui de-al doilea război mondial, a fost creată Republica Populară Federală Iugoslavia. Ţara serbează oficial ziua de 8 septembrie 1991 ca fiind Ziua Independenţei (Den na nezavisnosta), referindu-se la referendumul care a stabilit independenţa faţă de Iugoslavia, dar legalizând participarea într-o viitoare uniune cu foste state ale Iugoslaviei.

Atracţii turistice

Moscheea Mustafa Pasa e cea mai impunătoare moshee din Macedonia. Aceasta are 124 de scări care duc pe acoperiş oferind o superbă panoramă asupra oraşului.
În parcul din apropierea acesteia se găsesc ruinele Cetăţii Kale, din sec XI, cu pereţi de ciclop.
Kurshumli An, e cel mai mare dinte cele trei hoteluri medievale, construit în anul 1550 de către un om de ştiinţă de la curtea sultanului Selikm II. Hanul are două curţi, iar acoperişul e acoperit cu plumb, în prezent clădirea adăpostiind Muzeul Naţional al Macedoniei. Acesta cuprinde trei departamente: arheologic, istoric şi etnologic.
Secţiunea arheologică deţine o colecţie bogată de obiecte din neolitic, iar secţiunea etnologică găzduieşte peste 70 de costume originale din diferite părţi ale ţării.
Crucea Mileniului, e situată pe vârful Muntelui Vodno şi are o înălţime de 66 de m, numărându-se printre cele mai mari cruci din lume. Aceasta a fost ridicată în anul 2002 pentru a celebra 2000 de ani de creştinism în lume şi pe teritoriu macedonian.
Cel mai frumos oraş al Macedoniei este Ohrid, situat pe malul lacului cu acelaşi nume, la o altitudine de 695 de m. Frumuseţea acestuia se datorează numeroaselor monumente culturale, istorice şi arhitecturii vechi şi bogate. Descoperirile arheologice au demonstrat faptul ca oraşul este una din cele mai vechi aşezări din Europa, fiind menţionat pentru prima dată în documentele greceşti din anul 353 î.Hr.
Fortăreaţa lui Samuilo ce datează din secolele X-XI, cu zidurile înalte de 16 m, s-a menţinut până în prezent şi găzduieşte concerte de operă şi piese de teatru. Sub fortăreaţă se află rămăşitele unui amfiteatru clasic, din a doua jumătate a sec.I î.Hr.
Bazarul e format dintr-o singură stradă şi începe cu o piaţă în care se află un copac de 1000 de ani şi o fântână.
Mesokastro se află deasupra bazarului vechi, numele sau însemnând Oraşul din afara zidurilor, un loc în care trăia populaţia săracă, iar Kaneo e cel mai pitoresc loc al oraşului, poziţionat sub stânca pe care se află Biserica St. Jova Kaneo, care, în trecut era aşezarea pescarilor săraci.
Alte obiective turistice sunt: Bazilica Polyconhous, cu mozaicuri ce datează din sec V, Mănăstirea St. Kliment ce adăposteşte mormântul lui St. Kliment de Ohid şi Catedrala Sf. Sofia ce deţine fresce din sec X, Amfiteatrul, singurul monument vizibil din antichitate şi singurul teatru elen din Macedonia şi Galeria de Icoane ce deţine numeroase exemplare de artă iconografică.
Kumanovo, reprezintă principalul centru cultural, comercial şi economic al nordului ţării, un loc unde cultura sârbă se amestecă cu cea macedoniană. Oraşul este unul modern, cu restaurante, baruri, terenuri de sport, iar viaţa de noapte trepidantă e recunoscută în întreaga ţară. Cel mai cunoscut monument istoric şi cultural îl reprezintă Biserica St. Georgi, care datează din sec XI.
Kokino e un important sit megalitic, descoperit în 2001, despre care se crede că reprezintă un observator astronomic şi un loc pentru ceremoniale. Acesta are în jur de 3800 de ani şi deţine pietre speciale ce indică echinocţiul şi poziţia soarelui în solstiţiul de vară şi de iarnă.

Aeroport
Aeroportul Skopje este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Macedonia. Aeroportul este situat în apropiere de Skopje. Călătorii folosesc adesea aeroportul Skopje pentru ieşiri în weekend. Pentru abrevierea denumirii aeroportului se utilizează codul SKP.
Aeroportul Skopje este utilizat de companiile aeriene low cost în principal pentru rutele internaţionale. Printre companiile care zboară către SKP se numără GermanWings, Helvetic Airways şi Meridiana.

Ambasade
Ambasada Macedoniei în România
Detalii: Ambasada, secţie consulară; nu sunt necesare vizele
Adresa: Str. Mihai Eminescu nr. 144, sector 2, ,
Telefon: 021.210.08.80; Fax 021.211.72.95
Email: ammakbuk@rdsmail.ro;
Orar: L-V: 8,30-16,30; Secţia consulară: L-J: 9-12; 15-16; V: 9-12

Ambasada României în Macedonia
Adresa: Rajko Jinzifov nr.42 Skopje, Republica Macedonia
Telefon ambasadă: 00 389-2/3228-055; 3228-057;
Telefon secţie consulară: 00 389-2/3228-058;
Fax: 00 389-2/3228-036
E-mail ambasada: romanamb@cadis.net.mk
E-mail secţie consulară: consular_skopje@cadis.net.mk

Alte informatii din MacedoniaGhiduri turistice ale destinatiilor din Macedonia

Skopje

Ghiduri turistice din Europa


Ghiduri turistice pe continente

Africa
America Centrala
America de Nord
America de Sud
Asia
Australia&Oceania
Europa
Orientul Mijlociu 
 
 
 
 
 
 
 

Linkuri rapide

CallCenter
0735.314.742
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata