Obtine un voucher in valoare de 120 LEI in 3 pasi simpli:


Pasul 1: Da-ne like pe facebook:


Pasul 2: Trimite mesajul prietenilor tai pe facebook:

Click aici pentru a trimite prietenilor tai pe facebook

Pasul 3: Completeaza adresa de e-mail pentru a primi codul voucher-ului:Vreau Voucher

Ghiduri turistice din Bosnia-Hertegovina

Besttourism.ro > ghiduri

Ghid turistic din:

Forma de guvernamant: republica federala
Suprafata: 51.129 km² km²
Limba oficiala: bosniaca, croata si sarba
Capitala: Sarajevo
Moneda: Marca Convertibila
Populatie: 4.025.476 loc
Asezare geografica
Este o tara in Europa de Sud-Est cu o populatia de circa patru milioane de locuitori.tara este patria a trei etnii constituente: bosniacii, sarbii si croatii. Alti locuitori apartinand altor grupuri etnice nu au statutul de "constituenti". Un cetatean al Bosniei si Hertegovinei, indiferent de etnie, este de obicei numit bosniac.

Vecini
tara se invecineaza cu Croatia la vest cu Serbia la est si Muntenegru la sud-sud-est. Are iesire la mare sub forma unei mici fasii de pamant de circa 20 km la Marea Adriatica, in jurul orasului Neum. Interiorul tarii este predominant muntos cu diferite rauri, cele mai multe nenavigabile. Capitala este la Sarajevo, care este de asemenea si cel mai mare oras.

Istoric
Teritoriul actual al Bosniei-Hertegovina a fost locuit in antichitate de triburi ilire.In perioada Imperiului Roman, procesul de cucerire a acestor teritorii, inceput in perioada Republicii este finalizat si teritoriul este inclus in provinciile romane Iliricum si Dalmatia.
Dupa divizarea Imperiului roman intre Est si Vest, linia de demarcatie intre cele doua componente trecea pe teritoriul actual al Bosniei-Hertegovina.
Stabilirea slavilor pe teritoriul de azi al Bosniei-Hertegovina are loc in secolele VI-VII. incepand din secolul X pe teritoriul de azi al Bosniei Hertegovina devine obiect de disputa intre statele feudale ale sarbilor, croatilor si, dupa 1102 si Regatul Ungariei.
Statul feudal bosniac se formeaza in secolul XII si atinge apogeul in a doua jumatate a secolului XIV, sub regele Tvrtko. Dupa moartea acestuia, in 1391, statul bosniac intra in criza, fiind cucerit in secolul XV de catre imperiul otoman. Procesul de cucerire este finalizat in anul 1481.
Stapanirea otomana a durat pana in anul 1878. Semnificativ este faptul ca, in aceasta perioada, mare parte din populatia slava din Bosnia-Hertegovina se converteste la religia islamica. Cu toate acestea pe teritoriul provinciei Bosnia, au ramas populatii semnificative crestine, ortodoxe si catolice.
intre 1878-1918, Bosnia-Hertegovina intra in componenta Imperiului austro-ungar, ca o provincie administrata impreuna de catre cele doua componente ale Monarhiei.
in anul 1918, Bosnia-Hertegovina intra in componenta Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor (devenit ulterior Regatul Iugoslaviei). in perioada interbelica Bosnia-Hertegovina este obiect al conflictului dintre sarbi si croati, fiind divizata in anul 1929 intre banovina Croatiei si restul regatului.
In anul 1941 teritoriul Bosniei-Hertegovina este inclus in Statul Independent Croat, creat cu sprijinul Germaniei. Teritoriul Bosniei se transforma intr-un spatiu de conflict intre fortele germane, croate, monarhistii sarbi (cetnicii) si partizanii comunisti ai lui Iosip Broz Tito.
La sfarsitul razboiului, Bosnia-Hertegovina intra in componenta Republicii Populare Federale Iugoslavia (devenita ulterior Republica Socialista Federala Iugoslavia). intre 1945-1992, Bosnia a cunoscut o perioada de dezvoltare si de relativa prosperitate.
Destramarea Iugoslaviei a determinat izbucnirea unui razboi sangeros in Bosnia-Hertegovina, intre 1992 - 1995. Conflictul a fost finalizat in anul 1995, ca urmare a interventiei comunitatii internationale prin Acordul de la Dayton. in prezent, Bosnia-Hertegovina a angajat un proces de negocieri cu uniunea Europeana vizand, pe termen lung integrarea sa in cadrul Uniunii.

Impartire administrativa
In conformitate cu prevederile Acordului de pace de la Dayton, Bosnia si Hertegovina este divizata in doua entitati teritoriale: Federatia Bosnia si Hertegovina reprezentand 51% din teritoriul statului si Republica Srpska, reprezentand 49% din teritoriu.
Federatia Bosnia si Hertegovina este la randul sau divizata in zece cantoane. Exista de asemenea, orase cu statut administrativ propriu: Sarajevo, Mostar, Tuzla si Banja Luka.
Disitrictul federal Brčko a fost creat printr-o decizie arbitrala si reprezinta un teritoriu aflat sub autoritatea guvernului central.

Alte informatii din Bosnia-HertegovinaGhiduri turistice ale destinatiilor din Bosnia-Hertegovina

Neum

Ghiduri turistice din Europa


Ghiduri turistice pe continente

Africa
America Centrala
America de Nord
America de Sud
Asia
Australia&Oceania
Europa
Orientul Mijlociu 
 
 
 
 
 
 
 

Linkuri rapide

CallCenter
0735.314.742
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata