Termeni Explicatii
AC Aer conditionat.
Adult Persoana fizica, cu varsta intre 21 si 61 ani inclusiv.
Aerobuz Avion de pasageri de foarte mare capacitate, pentru curse dese pe distante medii.
Aeroport Ansamblu constituit din terenul, cladirile si instalatiile necesare decolarii, aterizarii, manevrarii, adapostirii si intretinerii avioanelor.
Agrement Petrecere placuta a timpului; divertisment; amuzament; distractie.
AI All inclusive. Cazare avand totul inclus in tarif.
ANAT A.N.A.T. este Agentia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania. Patronatul A.N.A.T. din Romania, este o organizatie care are drept scop reprezentarea si apararea intereselor profesionale ale membrilor sai, pe plan intern si international, garantarea exercitarii profesiei in turism, sporirea contributiei la ridicarea nivelului calitativ al activitatii turistice din Romania.
Apartament / Suite Spatiu de cazare,reprezentand suprafata compusa din: unul sau mai multe dormitoare (maximum 5), sufragerie,vestiar,echipament sanitar propriu.
Aranjament / Fly And Drive Aranjament turistic in turismul semiorganizat,care include un zbor regulat sau charter si deplasarea,in continuare,in tara de destinatie,cu un autoturism inchiriat,cu sau fara sofer; se comercializeaza ca un pachet de servicii, la un pret forfetar.
Bac Ambarcatie cu fundul si capetele plate, cu care se fac scurte traversari de rauri sau de lacuri sau care este folosita pentru serviciile auxiliare ale unei nave; brod, brudina, pod umblator.
Barman Persoana care serveste consumatorii intr-un bar. 2. Proprietar al unui bar.
BB Bed & Breakfast. Cazare avand micul dejun inclus in tarif.
Bobsleigh Tip de sanie joasa si ingusta, prevazuta in fata cu doua patine mobile,iar in spate cu doua patine fixe,dirijata cu ajutorul volanului.Este de obicei manevrat de un conducator,doi coechipieri si un franor.Este un material de sport si nu poate fi utilizat decat pe piste de zapada inghetata,special amenajate.Daca este manevrata doar de doua persoane-conducatorul si franorul-se numeste"boblet".
Bungalou Unitate de cazare turistica de capacitate redusa,intre casuta si vila,realizata din lemn sau din alte materiale: piatra,caramica etc.;dispune de grup sanitar propriu.Este amplasata in perimetrul unui camping,unui sat de vacanta,ca unitate independenta in cadrul unei statiuni sau zone turistice sau ca spatiu complementar pe langa o unitate hoteliera. De regula,functioneza cu activitate sezoniera.
Buveta Locul unde se beau ape minerale intr-o statiune balenara; b)mic chiosc de bauturi racoritoare si de alimente usoare in incinta unui teatru, a unei gar
Cabana turistica Unitate cu activitate hoteliera de capacitate relativ redusa, functionand intr-o cladire independenta, in general de lemn si cu temelie de piatra,cu arhitectura specifica, asigurand cazarea si serviciile necesare turistilor aflati in drumetie sau la odihna intr-o zona montana, rezervatie naturala, in apropierea unei statiuni balenare sau a unui alt obiectiv de interes turistic.
Caiac Ambarcatie de sport ascutita la ambele capete, cu suprafata de alunecare neteda sau in clinuri si care este condusa cu una sau doua padele.
DBL Camera cu doua locuri, pentru doua persoane; are fie doua paturi individuale, fie un pat matrimonial, fie un pat dublu ("king").
Family Room Camera destinata cazarii familiilor cu copii.
Camping Unitate destinata sa asigure, in special, teren pentru camparea in aer liber, in mijlocul naturii, intr-un adapost transportabil, personal (cort sau rulota), a turistilor veniti cu mijloace de transport proprii, precum si cazarea in casute sau bungalouri.Terenul este amenajat si dotat, permitand turistilor sa-si pregateasca masa si sa beneficieze de celelalte servicii specifice.Este unitate cu caracter sezonier.
Charter Avion inchiriat de o persoana, un grup de persoane sau o agentie pentru efectuarea unei calatorii in afara curselor aeriene regulate. Document care atesta ca s-au platit bani pentru cumpararea unui bun sau pentru prestarea unui serviciu, dar si in cazul cand s-a primit ceva.
Check-In a)Producerea inregistrarii oaspetilor la sosirea in hoteluri sau alte structuri de cazare, in mod obisnuit prin semnarea in registru; b)procedeu care consta in completarea formalitatilor liniei aeriene de catre calatori inaintea zborului pe o linie aeriana.Uneori este aplicata si la alte mijloace de transport. Intocmirea formalitatilor la sosirea intr-o unitate cu activitate hoteliera sau inaintea unui zbor.
Check-Out Intocmirea si achitarea notei de plata, precum si parasirea hotelului de catre client.
Circuit Calatorie efectuata pe un itinerar cu intoarcere la locul de plecare.b)circuit turistic=itinerariul de vizitare a mai multor tari, zone, localitati si puncte turistice, al carui punct de plecare coincide cu cel de sosire.
City Break Scurta vacanta petrecuta intr-un oras anume, de obicei la sfarsit de saptamana.
Complex Turistic Suprafata de teren ce insumeaza mai multe obiective si localitati turistice, avand o relativa omogenitate din punct de vedere al elementelor de atractie; de regula, include o localitate turistica (centru de distributie) care atrage fluxul de turisti, care vor vizita si celelalte obiective si localitati incluse in complexul turistic. Trebuie sa precizam ca, in mod eronat, se foloseste denumirea de "complex turistic" pentru a defini un ansamblu de cladiri format dintr-un hotel, un restaurant, alte unitati de restauratie, eventual baza de tratament.
Croaziera Călătorie de agrement pe o navă de pasageri, pe un iaht sau avion, pe un itinerar stabilit, cu multe escale.
D Dus (pentru transport, indiferent de mijloc).
D-I Dus-intors (pentru transport, indiferent de mijloc).
DE LUXE ALL INCLUSIVE Cazare si mancare si bautura 24 de ore
DEJUN Masa de pranz, a doua masa principala a zilei, care se serveste, de regula, in intervalul orelor 12-15.
DEMIPENSIUNE/Half board bed /HB Pret cuprinzand cazarea, micul dejun si una din cele doua mese principale.
Destinatie Locatia catre care se indreapta un turist sau unde un turist doreste sa ajunga.
DUPLEX Spatiu de cazare pe doua niveluri care comunica intre ele printr-o scara interioara.Daca este alcatuit din doua camere, fie una este dormitor, iar cealalta sufragerie, fie ambele sunt dormitoare.
Escala Oprire, prevazuta in itinerarul unui vapor sau al unui avion, pentru a imbarca sau a debarca pasagerii (sau marfurile) si pentru aprovizionare.
Excedent de bagaje/Excess baggage Depasirea numarului de bagaje aduse sau a greutatii maxime admise a bagajelor.Bagajele ce depasesc limita permisa de transportator pot fi transportate in baza unei taxe suplimentare.
EXCURSIE Plimbare sau calatorie facuta, de obicei, in grup, pe jos sau cu un mijloc de transport, cu scop educativ, recreativ etc., pe un traseu prestabilit.
EXCURSIE LA TARM Circuit oferit calatorilor in croaziera, cu opriri in diferite locuri, efectuat de obicei, cu autocarul .Este optionala si de aceea se plateste separat.
PAT SUPLIMENTAR/EXTRA BED Pat cu care este depasit numarul de locuri normal intr-o camera.
Extrasezon Timpul din afara sezonului (de referinta).
Faleza Mal inalt si abrupt al unei mari sau al unui lac. 2. Fasie de teren special amenajata pentru plimbare de-a lungul unei faleze (1). - Din fr. falaise.
FB Full Board. Cazare cu pensiune completa.
FERIBOT Nava prevazuta cu sine de cale ferata, asigurand continuitatea traficului feroviar de la un port la altul sau intre malurile unui fluviu, fara transbordare si fara ca pasagerii sa-si paraseasca locurile. Pot exista bacuri care sa asigure, in acelasi timp, serviciile feroviar si rutier.
Formalitati la frontiera - Entry (customs) requirements Documentatie de calatorie ceruta de un guvern la intrarea in tara respectiva, care poate include un pasaport sau alt document de cetatenie, viza si alte documente, cum ar fi documentatia de vaccinare.
FRONT-OFFICE Serviciu al departamentului cazare din hotelurile mari, care grupeaza compartimentele receptie, concierge, casierie, rezervari, centrala telefonica.In hotelurile mici, acolo unde personalul de la desk (receptionierii) acopera concomitent activitatea mai multora dintre compartimentele enuntate (nu exista distanta receptie - concierge - casierie), se utilizeaza termenul "receptie".
GHID (indrumator) Persoana care conduce un grup de turisti, de vizitatori ai unui muzeu etc., dandu-le explicatiile necesare.
GHID (insotitor) Persoana angajata de organizatorul turului si care insoteste un grup, indeplinind si functia de ghid. In SUA mai este denumit in mod curent si: "tour director", "leader", "manager".
GHID (turistic) Persoana care insoteste un grup de turisti si le prezinta anumite elemente de atractie turistica pe parcursul unui traseu. Persoana are sarcina de a-l informa, conduce si sfatui pe turist inainte sau in timpul calatoriei. Aceasta sarcina decurge dintr-un acord incheiat fie cu carausul insusi, fie prin intermediul unui organism de turism oficial sau particular ori printr-o agentie de turism.In munti ghidul are sarcina de a conduce si a da sfaturi alpinistilor, "clientii" sai in timpul ascensiunii care se produce sub reponsabilitatea sa totala.In cele mai multe tari exercitarea profesiei de ghid face obiectul unei reglementari care variaza in functie de specialitatea vizata.
GHID INSOTITOR Angajat specializat, responsabil al unei agentii de turism sau al unei alte organizatii, care insoteste calatorii individuali sau in grup (turistii), punandu-le la dispozitie serviciile comandate cu anticipatie, pentru ca voiajul sa se desfasoare conform programului stabilit.
GONDOLA Barca lunga cu fundul plat, putin adanca, avand prora si pupa ridicate si incovoiate, manevrata cu o singura vasla, folosita la Venetia.
HAMAL Persoana care, in garile feroviare, rutiere si aeriene, asigura transportul bagajelor, mai ales al bagajelor de mana, din exteriorul in interiorul garii sau invers; este platita de calatori, in general dupa un tarif omologat.
HIGH CLASS ALL INCLUSIVE Bufet deschis cu spectacol la micul dejun, pranz, cina;
Hostel Cladire mare cu multe camere mobilate, care se inchiriaza de obicei cu ziua, in general cu mai multe paturi intr-o camera cu tarife ieftine.
Hotel Cladire mare cu multe camere mobilate, care se inchiriaza de obicei cu ziua.
ITINERAR Traseu pe care se desfasoara o calatorie, cu indicarea localitatilor de pe parcurs.Documentul scris sau imprimat, descriind un anumit parcurs cu indicarea distantelor si eventual a mijloacelor hoteliere si a elementelor atractive.
Last Minute Rezervare in ultimul moment.
MAITRE D'HOTEL Coordonatorul formatiei de servire din salonul restaurantului si care asigura primirea clientilor. Termenii "sef de sala" si "ospatar principal" nu sunt recomandati.
Meniu Lista felurilor de mancare de la o masa, de la un banchet etc.; mancarurile servite la o masa. - Din fr. menu.
MIC DEJUN Prima masa din zi, care se serveste, de regula, in intervalul orelor 07.00 - 10.00.
MIC DEJUN CONTINENTAL / MIC DEJUN COMPLET Mic dejun care se compune dintr-o bautura calda nealcoolica, la alegere, unt, gem (dulceata sau miere), produse de panificatie si apa minerala.Denumirea provine din practica de a comanda numai bautura (de exemplu, "ceai cu lamaie complet"), restul componetelor fiind fixe.
MIC DEJUN ENGLEZESC Preparate de bucatarie, cofetarie-patiserie si sucuri de fructe se adauga componentelor micului dejun complet.
MOTEL Unitate hoteliera de capacitate mica sau mijlocie, situata de regula, in afara localitatilor si in imediata apropiere a arterelor intens circulate si a dotarilor adiacente (statii de benzina, statii service etc)., destinata sa satisfaca atat nevoile de cazare si de masa ale turistilor automobilisti, in cadrul unui sejur foarte scurt, cat si sa asigure parcarea in siguranta a autovehiculelor.
NO SHOW Situatie corespunzand unui client care si-a rezervat o camera la hotel sau un loc intr-un avion si nu se prezinta.
PACHET TURISTIC Oferta speciala de produse si servicii oferite de un hotel pentru a creste vanzarile.Deosebim:"Weekend packages","Honeymoon packages", "Sport packages" etc.Un pachet tipic poate sa includa servicii de cazare, masa, folosind detinatorilor pentru recreatie.Important: ele sunt oferite la un pret special.In general, sunt combinatii intre doua sau mai multe elemente, vandute ca un singur produs la un pret in care costul fiecarui component nu este separat identificat.In turism, termenul este folosit ca sinonim pentru "inclusiv tour".
PARC NAUTIC O zona de recreere oferind posibilitati de practicare a sporturilor nautice sau a altor activitati legate de mediul acvatic (pescuit, scufundari etc.), precum si diverse atractii vizuale, cum ar fi: cascade, fantani arteziene etc.
PARC TEMATIC Zona amenajata pe o suprafata de marimea unui oras mic, de regula intr-o zona rurala, destinata sa ofere recreere si amuzament pentru vizitatori, printr-o varietate de atractii bazate pe una sau pe mai multe teme, ca si alte servicii turistice (catering, cumparaturi diverse etc.) (ex:Disneyland-urile din SUA, Japonia, Franta, Alton Tower in Marea Britanie etc.).
PARTIE DE SCHI Culoar de coborare pentru schiori, trasat pe zapada, marcat si batatorit, avand diferite caracteristici (legate de lungime, panta, distanta de nivel, grad de dificultate etc.).
Pensiune Casa sau restaurant in care se ofera in schimbul unei sume de bani, gazduire completa sau numai masa.
PENSIUNE COMPLETA/FUL BOARD /FB Pensiune completa (mic dejun + pranz + cina). Nu sunt incluse bauturi alcoolice sau nealcoolice, sau alte servicii.
Piscina 1.Bazin cu pesti amenajat in scop decorativ sau productiv. 2. Bazin de inot. Din fr. piscine.
Rent a Car Serviciul de inchiriere auto
RESTAURANT Unitate de alimentatie, autonoma sau integrata intr-un hotel, care imbina activitatea de productie cu cea de servire, oferind clientilor o gama diversificata de preparate culinare, produse de cofetarie-patisarie, bauturi.
RESTAURANT - ZAHANA Unitate de alimentatie in care se servesc, la comada, in tot timpul zilei, in special, produse si subproduse din carne, mici, carnati etc., pregatite la gratar si alese de consumatori din vitrinele de expunere sau de pe platourile prezentate de chelneri la masa.
RESTAURANT CLASIC Unitate cu profil gastronomic in care se serveste un larg sortiment de preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie, inghetata, fructe, bauturi etc.Pentru crearea de animatie poate dispune de formatie muzical-artistica.
RESTAURANT CU AUTOSERVIRE Unitate de alimentatie rapida in care consumatorii isi aleg si se servesc singuri cu preparate culinare si cu bauturi alcoolice si nealcoolice, la sticla, cu plata dupa alegerea produselor. Poate prezenta urmatoarele sisteme de distributie: linear (cu linie de autoservire), free-flow (cu bufete, consumatorii alcatuindu-si meniul in circulatie nedirijata) si rotativ (cu carusel de autoservire).
RESTAURANT CU SPECIFIC Unitate de alimentatie care, prin dotare, profil, uniforma lucratorilor, momentele recreative si structura sortimentelor, pune in valoare obiceiuri gastronomice locale, specifice diverselor zone, sau nationale.Prin urmare, poate fi restaurant cu specific local, care pune in valoare bucataria specifica unor zone din tara sau tipuri traditionale de unitati-crama, coliba, sura etc. sau restaurant cu specific national (chinezesc, arab, mexican etc.).
RESTAURANT FAMILIAL (PENSIUNE) Unitate de alimentatie care ofera, in mai multe variante, meniuri complete la pret accesibil.Preparatelor solicitate in afara meniurilor li se aplica preturile din lista meniu.Sortimentul de bauturi este limitat la racoritoare si ape minerale.Poate functiona si pe baza de abonament. De regula, se organizeaza si in pensiuni turistice si ferme agroturistice.
RESTAURANT GASTRONOMIC Restaurant renumit pentru calitatea bucatariei si a specialitatilor sale.
RESTAURANT SPECIALIZAT Unitate profilata pe servirea unui sortiment specific de preparate culinare si de bauturi, care se afla permanent in lista-meniu, in conditiile unor amenajari si dotari clasice sau adecvate structurii sortimentale care formeaza obiectul specializarii.Poate fi: restaurant pescaresc, vanatoresc, rotiserie, restaurant-zahana, dietetic, lacto-vegetarian, familial sau pensiune.
RESTAURANT VEGETARIAN Restaurant in care nu se servesc preparate obtinute din materii prime de origine animala.Conform Ord.M.T.nr.56/1995, in Romania este statuata functionarea restaurantelor lacto-vegetariene.
REZERVARE/ BOOKING Retinerea prealabila a unei camere sau a unui loc intr-un hotel, a unui mijloc de transport etc., pentru o anumita zi, cu sau fara garantie din partea clientului (plata in avans etc.)
ROOM-SERVICE Serviciu de alimetatie prin care preparatele culinare si bauturile sunt servite in camera de hotel. Se serveste, de obicei, micul dejun, dar poate sa existe si serviciu permanent.
ROTISERIE - GRILL/STEAK-HOUSE Restaurant cu capacitate redusa, care ofera, mai ales, preparate pregatite la rotisor, la vederea clientilor. Serviciul se face prin chelneri.
SAFARI a) Expeditie de vanatoare sau de observare a vietii salbatice in Africa Centrala, necesitand deplasarea cu autovehicule speciale, echpament de campare si provizii de alimente, precum si prezenta unui ghid sau vanator profesionist; b) raliu automobilistic desfasurat pe drumuri si in conditii specifice Africii.
SAT DE VACANTA Ansamblu de cladiri, de regula vile si bungalouri destinate cazarii, amplasate intr-un perimetru bine delimitat, imrejmuit , si grupate in jurul unor spatii de folosinta comuna pentru masa, agrement, sport, cultura etc. Amplasamentul asigura un microclimat favorabil, in contact direct cu natura, ferit de surse de poluare si fara ca, la randul sau, sa aduca prejudicii mediului.Pentru un sejur, pretul forfetar cuprinde atat pensiunea, cat si distractiile oferite.
SCHI a)Patina plata, alungita si ingusta, din lemn, metal sau material plastic, care, prinsa intr-un anumit fel de talpa ghetelor, perite alunecarea rapida pe zapada;b)sport de iarna de origine norvegiana, practicat cu schiurile, cu diferite variante (slalom, sarituri, schi fond etc.).
SEJUR Durata de timp petrecuta in scop turistic cu o anumita destinatie turistica sau pe un itinerar.
SEZON Perioada de timp a anului, corespunzand aproximativ unui anotimp: perioada de timp a anului caracterizata printr-o activitate specifica, prin aparitia sau frecventa anumitor fenomene.
SGL Camera simpla, de obicei pentru o persoana.
PASAPORT DE SCHI /SKIPASS Formula caracteristica sezonului de iarna, prin care o statiune pentru sporturi de iarna ofera, la un pret forfetar, o suma de servcii turistice destinate schiorilor; sunt incluse: servicii de cazare, transport pe cablu, utilizarea partiilor, lectii colective de schi conduse de monitori, iar uneori si alte activitati nelegate de practicarea schiului (patinoar, distractii diverse.)
SLALOM Cursa de coborare pe schiuri, de origine norvegiana, efectuata pe o pista in zig-zag, relativ scurta si puternic denivelata, jalonata cu porti si marcata cu fanioane.
SNACK-BAR Unitate de alimentatie rapida caracterizata prin existenta unei tejghele-bar, la care sunt serviti clientii instalati pe scaune inalte tip "cal".Preparatele culinare sunt pregatite total sau partial in fata clientilor.Sortimetul de bauturi este restrans; uneori clientii se pot instala si la mese; in acest caz serviciul efectuandu-se prin chelneri.
Sosire prematura/Early arrival Sosirea unui client intr-o unitate cu activitate hoteliera inaintea datei convenite.
SPORTURI NAUTICE Sporturi practicate pe apa.
SQUASH Sport asemanator antrenamentului la zid al jocului de tenis; se practica in sali inchise, individual sau in dublu.
STATIUNE /RESORT Localitatile care prezinta conditii climaterice care au dezvoltata o infrastructura turistica.
STATIUNE BALNEARA - SPA Localitate situata pe tarmul marii sau pe malul unui lac,cu propietati terapeutice, care dispune de instalatii pentru tratament balenar (bazat pe folosirea apelor minerale, namolurilor etc.)
STATIUNE CLIMATERICA Localitate situata intr-o regiune cu conditii naturale (geografice, atmosferice si meteorologice) indicate in tratamentul unor boli sau pentru fortificarea organismului, dotata cu instalatii si cu personal necesar efectuarii curelor medicale.
STATIUNE DE SPORTURI DE IARNA Localitate montana dotata cu echipament de primire si sportiv, in vederea practicarii sporturilor de iarna (partii de schi sau sanius, patinare, instalatii de transport pe cablu etc).
STATIUNE OMOLOGATA Localitate care prezinta interes turistic (climateric, balenear, termal etc.) si face obiectul unei omologari oficiale are scop de a favoriza frecventarea statiunii si dezvoltarea sa prin diverse amenajari; in multe cazuri se asociaza si cu perceperea unei taxe de sejur.
STATIUNE TERMALA - SPA Loc specializat in exploatarea izvoarelor de apa minerala, respectiv a apelor cu proprietati terapeutice, stiintific si medical recunoscute, folosite in stare naturala in timpul curelor efectuate in stabilimente speciale si cu personal calificat.
SUVENIR Produs industrial sau artizanal, in general inspirat de traditia populatiei locale, achizitonat de turist pentru a-i evoca o amintire legata de vizita in respectiva regiune turistica.
TARIF Pret stabilit pentru anumite prestari de servicii, mijloc de evaluare a muncii desfasurate in domeniul serviciilor.Contravaloarea in bani a unui serviciu (cazare etc.).
TAXA DE STATIUNE Taxa platita in unele statiuni de turistii care apeleaza la servicile de cazare din statiune; taxa se include in nota de plata de la unitatea de cazare; valoarea sa variaza in functie de reglementarile in vigoare.
TELECABINA Sistem de transport mecanic pe cablu, compus din cabine inchise, fiecare cabina avand capacitatea de 20-40 de persoane.
TELEFERIC Ansamblu de instalatii motrice si mobile, care leaga doua puncte situate la altitudini diferite, alcatuit din doua cabine suspendate pe cabluri; functioneaza in stil "du-te-vino".
TELESANIE Sanie fixata pe un cablu in "du-te-vino", la nivelul solului, cu o capacitate de 15-30 de persoane, care permite urcarea turistilor pe inaltimea unei pante inzapazite si eventual coborarea lor.
TELESCAUN Aparat de transport mecanic, care utilizeaza un cablu circular si care permite transportul pasagerilor in pozitie sezand.
TELESCHI Instalatie, mijloc de transport in statiunile in care se practica sporturi de iarna, pe un cablu circular, de care schiorul de agata cu ajutorul unui maner, simplu sau dublu, care-i permite sa urce fara efort o panta inzapezita.
TRANSFER Serviciu constand in transportul calatorilor de la o gara, aerogara, autogara, port sau aeroport, la un hotel si viceversa; in general, intelegem prin transfer nu numai transportul, ci ansamblul de servicii necesare (ghid, bagajist).
Tren Convoi de vagoane de cale ferata legate intre ele si puse in miscare de o locomotiva.
TRPL Camera tripla, de obicei pentru trei persoane.
TUR Itinerar de calatorie, de durata variabila, cu plecare si sosire in acelasi punct; el presupune vizitarea mai multor orase, regiuni sau tari; in limbajul curent al agentiilor de turism, acest termen se foloseste indiferent daca este vorba de calatorii individuale sau in grup organizat.
TUR DE ORAS Vizitarea unui centru de interes turistic, in general la pret forfetar, cu sau fara ghid, cu mijloc de transport colectiv sau individual.
TUR-OPERATOR Companie ce cumpara servicii individuale de calatorie (transport si cazare) de la producatorii lor (companii de transport sau hoteluri) si care le combina intr-un pachet ("tour"), vandut cu un comision direct clientilor prin intermediari.Desi prezentat, in mod uzual, ca un angrosist, un tur-operator este, de fapt, un realizator de produse turistice.
Turism Activitatea cu caracter recreativ sau sportiv, constand din parcurgerea pe jos sau cu diferite mijloace de transport a unei regiuni pitoresti sau interesante dintr-un anumit punct de vedere.
TWIN Camera dubla, cu doua paturi.
Vama 1. Institutie de stat care se ocupa cu evidenta si controlul asupra intrarii si iesirii din tara a marfurilor, mijloacelor de transport etc. si care percepe taxele legale pentru aceste bunuri; loc, punct in care functioneaza aceasta unitate. 2. Taxa care se plateste ca un bun sa treaca dintr-o tara in alta sau (in trecut) dintr-o regiune in alta a tarii.
Vila Casa cu gradina in jur, construita, mai ales, in afara orasului sau intr-o statiune balneoclimatica.
Voucher Document de calatorie eliberat unui turist de o agentie de turism, reprezentand contravaloarea serviciilor prestate.

Linkuri rapide

CallCenter
0735.314.742
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata
Aboneaza-te la newsletter
Cerere personalizata